Grønnere mad: 169 mio. afsættes til bæredygtige fødevareprojekter
Ny ansøgningsrunde hos GUDP har til formål at sætte fart på den bæredygtige omstilling af den danske fødevaresektor.
![Et af projekterne, der har fået 11 millioner kroner, har til formål at standse væksten af kartofler uden brug af pesticider. Foto: Colourbox](https://cdn.lfmedia.dk/cmscontent/media/pagecontent/xsthumb/149613.webp)
Et af projekterne, der har fået 11 millioner kroner, har til formål at standse væksten af kartofler uden brug af pesticider. Foto: Colourbox
Den grønne omstilling af fødevareproduktionen får økonomisk rygstød. 24 projekter modtager 169 millioner kroner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), mens yderligere 100 millioner kroner er tilgængelige i en ny ansøgningsrunde.
- Den grønne omstilling af vores fødevaresektor er afgørende for at skabe mere bæredygtige og klimavenlige måltider på danskernes tallerkener. Derfor er jeg glad for, at vi med 269 millioner kroner til udvikling og demonstration kan sætte yderligere fart på denne vigtige indsats, lyder det fra Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) i en pressemeddelelse.
Projekterne udvikler plantebaserede ingredienser, klimavenlige proteiner og reducerer pesticidforbrug og madspild.
Eksempler på projekter:
- MastZap: 9 millioner kroner til laserbehandling mod yverbetændelse hos malkekøer, der kan erstatte antibiotika.
- Growthstop+: 11 millioner kroner til pesticidfri vækststandsning af kartofler.
- Contimilk: 6 millioner kroner til fermentering af mikroorganismer for at producere mælke- og æggeproteiner.
GUDP støtter hvert år projekter, der reducerer klimagasudledninger og ressourceforbrug. Nye ansøgere kan nu søge om midler.