Dansk teknologi sikrer fødevaresikkerheden hos hollandsk ostemejeri
Det hollandske gårdmejeri Novelle Kaas er verdens første til at bruge danske Lyras’ raslysering i produktionen af råmælksost. Resultatet er høj fødevaresikkerhed, mindre madspild uden påvirkning af smag.

Den energi- og vandbesparende teknologi raslysering fra danske Lyras giver høj fødevaresikkerhed uden smagen påvirkes, da ostens naturlige vitaminer, enzymer og proteiner bevares. Fotos: Lyras
Et lille gårdmejeri nord for Amsterdam er blevet frontløber i kampen for mere sikker og bæredygtig produktion af råmælksost.
Hos Novelle Kaas har de som de første i verden taget den danske teknologi, raslysering, i brug – en metode, der inaktiverer skadelige bakterier ved hjælp af UV-lys uden at gå på kompromis med ostesmagens naturlige kompleksitet.
- Med Lyras’ teknologi får vi både højeste fødevaresikkerhed og den gode råmælkssmag, som vi og vores kunder elsker, siger landmand Wim Klaver, den ene halvdel af parret bag mejeriet, i en pressemeddelelse.
Teknologien, udviklet af den danske virksomhed Lyras, adskiller sig fra traditionel pasteurisering ved at anvende UV-lys i kombination med turbulent flow. Det sikrer, at hele væskemassen behandles effektivt – også i uigennemsigtige væsker som mælk. Derved bevares både vitaminer, enzymer og proteiner, som bidrager til ostens karakteristiske smag og konsistens.

Wim Klaver, landmand og en af ejerne af gårdmejeriet Novelle Kaas, som sikrer sin produktion af råmælksost med raslysering.
Godkendt af hollandske myndigheder
At teknologien nu er taget i brug i Holland, skyldes en officiel godkendelse fra de hollandske fødevaremyndigheder. Organisationen Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken (COKZ) har godkendt brugen af raslysering på baggrund af en grundig gennemgang af mejeriets risikovurdering og egenkontrol.
- Vi ser naturen som et meget stort gode. Derfor vil vi gerne producere en ost, der er så naturlig som muligt og med optimal udnyttelse af råvaren. Raslysering giver os styr på mikrobiologien ved hjælp af UV-lys, så vi har en høj fødevaresikkerhed og mindre spild. Samtidig bevarer vi mælkens oprindelige smag og konsistens, forklarer Joyce Mijts, den anden halvdel af parret bag Novelle Kaas.
Vejen banet for europæiske gårdmejerier
Den hollandske godkendelse kan få betydning langt ud over landets grænser. I Europa findes mange mindre gårdmejerier, der arbejder med rå mælk – og raslysering kan potentielt blive en ny standard.
- Vi forventer, at raslysering kommer med i revisionen af branchekoden for gårdmejerier i Holland. Det vil forhåbentlig bane vejen for mere udbredt brug. Det vil være godt både for miljøet og for gårdmejeriernes fødevaresikkerhed og økonomi. Samtidig reduceres madspildet, fordi store partier råmælksost ikke længere behøver at blive kasseret, når uønskede bakterier ødelægger produktionen, siger Mark Kalhøj Andersen, adm. direktør i Lyras.
Ko-komfort og grøn drift
Hos Novelle Kaas handler det dog ikke kun om teknologi. Hele produktionen bygger på principper om dyrevelfærd og bæredygtighed. Gårdens Holstein-Friesians-køer lever under forhold med bløde båse, massagebørster, lavemissionsgulve og solceller på taget. De ældre kalve græsser frit i sommerhalvåret, og der tages også hensyn til det omkringliggende dyreliv.
- Bæredygtighed og naturforvaltning er vores topprioritet. Vi beskytter også engfuglenes reder på vores naturarealer og diger, og høster ikke mere, end at der er tilstrækkeligt husly og føde til de vilde dyrs unger, fortæller Joyce Mijts.
Med dansk teknologi og hollandsk omtanke baner Novelle Kaas nu vejen for en ny generation af råmælksoste – hvor høj fødevaresikkerhed og naturens egne smagsnuancer går hånd i hånd.