Mejerier fra tre lande til tops i mejeridyst

Ost fra Danmark, dessert fra Island og smør fra Sverige blev kåret som de bedste mejeriprodukter, da International Dairy Contest tirsdag blev afgjort.

Med osten Maasdammer 45+ »Svensø« sørgede Arla Foods Taulov Mejeri for, at et dansk mejeri blev kaldt op på scenen, da vinderne af International Dairy Contest tirsdag middag blev kåret i Messecenter Herning.

Mens Taulov Mejeri altså blev kåret som vinder i kategorien »ost«, løb udenlandske mejerier med sejren i de to øvrige kategorier. »Smør og blandingsprodukter« blev vundet af Arla Foods Götene Mejeri med blandingsproduktet »Bregott Havsalt«, mens det islandske mejeri MS Selfossi strøg til tops i kategorien »konsummælksprodukter« med desserten »Ísey Skyr Creme Brulee«.

De tre vinderprodukter er blevet fundet, efter at 150 fagdommere i løbet af mandagen havde bedømt de 1.388 forskellige mejeriprodukter, der stillede op i dette års mejerikonkurrence under International Food Contest. Hvert produkt fik karakterer på en skala fra 1 til 15 ud fra disse hovedkriterier: Smag, lugt, udseende, konsistens og emballage.

De tre vindermejerier fik overrakt deres præmie af adm. direktør i Landbrug & Fødevarer Merete Juhl og formanden for Mejeriforeningen Steen Nørgaard Madsen.

Langt med klimaindsatsen

Inden afsløringen af vinderne i messecenterets Hal M havde Steen Nørgaard Madsen i sin åbningstale budt velkommen til denne helt specielle dag, er en festdag for mejerifolket.

- Klima, landbrug og CO2-afgifter har fyldt rigtig meget i valgkampen, sagde Steen Nørgaard Madsen.

Han håber, at politikerne efter valget vil »skrue lidt ned for deres løfter om afgifter, indgreb og reduktioner« og op for »besindelse og realisme«. Samtidig understregede han, at mejeribruget allerede er langt i arbejdet med klimaindsatsen.

- Vi har sat os nogle konkrete mål for sektorens klimareduktioner og udarbejdet en plan for, hvordan vi kommer derhen. Vi laver klimatjek og udarbejder klimaplaner på vores bedrifter, og til næste år er Mejeriforeningen klar med et samlet klimaregnskab for hele mejeribruget. Fra ko til karton. Det er ret unikt. Nu håber vi blot, at politikerne vælger en CO2-model, der kan spille sammen med vores initiativer, lød det fra Steen Nørgaard Madsen.

Udstillingen International Food Contest fortsætter til og med torsdag i MCH Messecenter Herning i Hal M, hvor man kan se og smage på de mange mejeriprodukter, der kommer fra syv lande: Norge, Sverige, Island, Tyskland, England, Rumænien og Danmark.

Læs også