Driftsresultat falder med trecifret millionbeløb hos DLF

DLF kan i sit 2022/23-regnskab præsentere en ny rekordomsætning. Til gengæld er EBIT faldet med næsten 200 millioner kroner, omend der er tale om det tredjebedste driftsresultat i selskabets historie.

Koncernomsætningen i DLF er opgjort til 8.756 millioner kroner 2022/23. EBIT er opgjort til 522 millioner kroner, mens koncernens nettoresultat udgjorde 334 millioner kroner.

Søren Halbye, adm. direktør i DLF, er tilfreds med resultatet i et udfordrende år:

- Vi kommer fra nogle ekstraordinære gode år, hvor der har været højkonjunktur i det globale foder- og plænefrømarked. I 2022/23 vendte konjunkturerne med en afmatning på efterspørgselssiden, især på den nordlige halvkugle. Derudover havde frøindustrien generelt udisponerede lagre ved sæsonafslutning, og et lavere forbrug betød, at distributionsleddet også havde betydelige lagre af frø, udtaler han i en pressemeddelelse.

Afsætningen til landbruget og de professionelle plænekunder har været mindre påvirket, hvorimod afsætningen af græsfrø til private plæner er faldet markant, oplyser DLF. Stigende omkostninger og inflation har også påvirket indtjeningen, der alligevel ender med at være den tredjebedste i selskabets historie.

Ubalance

DLF Beet Seed oplevede en nedgang i den primære drift som følge af øgede omkostninger, og Danespo oplevede en fremgang i indtjeningen i 2022/23 sammenlignet med året før. Grøntsagsfrøforretningen i Jensen Seeds var positivt påvirket af et større produktionsareal end året før, og som følge heraf steg indtjeningen markant i 2022/23 i forhold til året før.

Søren Halbye ser et DLF, som er godt rustet til fremtiden:

- Jeg glæder mig over, at DLF i et år med mange udfordringer har præsteret et solidt resultat, og at vi samtidig har kunnet honorere vores frøavlere med en rekordstor afregning. Regnskabsåret var udfordret af en ubalance mellem udbud og efterspørgsel i USA og Europa, og jeg er glad for at konstatere, at vores forretning i Sydamerika og Australien leverede en bedre indtjening sammenlignet med rekordåret 2021/22.

- DLF står på et stærkt økonomisk fundament, der er godt afstemt både geografisk og forretningsmæssigt med engagerede medarbejdere over hele verden. Vores tilstedeværelse med komplet værdikæde i Europa, Nord- og Sydamerika samt Oceanien gør det muligt for os at agere på de forretningsmuligheder, der opstår lokalt. Det er et stærkt afsæt for at videreudvikle forretningen.

Læs også