Danske virksomheder og forskere vil fodre grise og høns med insekter

Insekter nævnes som en potentielt vigtig proteinkilde i en mere bæredygtig fremtid. Det gælder både som spise til mennesker – men også som foder til husdyr. Efter en EU-lovændring er trådt i kraft, er forskere fra Aarhus Universitet og flere virksomheder nu gået sammen om at finde den optimale fodersammensætning til soldaterfluer – der kan fodres til grise og høns.

Et gram æg fra soldaterfluen bliver til 30.000 larver, som de sidste syv døgn af deres levetid øger deres vægt 40 gange. Foto: Arkivfoto Aarhus Universitet vil, sammen med insektproducenterne EntoMass, Enorm og Insectum, finde en fodersammensætning, der effektiviserer insektproduktionen og nedbringer insekternes udledning af kvælstof. Foto: Arkivfoto

Der står ofte importeret soja på menuen, når det er spisetid hos landets fjerkræ og svin, men fremover kan der være sorte soldaterfluer i truget. Sojaimporten fra den anden side af Atlanterhavet er nemlig en tung belastning for klimaet, mens insekter kan produceres lokalt og mere bæredygtigt.

Og nu vil forskere og insektproducenter sammen udvikle produktionen af insekter, så den på længere sigt bliver et oplagt alternativ til sojaen.

Vil du læse mere?

Køb abonnement her

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også