I et år, hvor priserne har stabiliseret sig, oplever entreprenørvirksomheden Hansen & Larsen A/S faldende forespørgsler fra landbrugskunder, hvilket har gjort, at man er gået tilbage på bundlinjen.
Et fald i aktivitetsniveau og indtjening grundet opbremsning i byggesektoren, samt reduceret efterspørgsel er ifølge ledelsesberetningen hos entreprenørvirksomheden Hansen & Larsen A/S nogle af de bagvedlæggende årsager til tilbagegangen i det afsluttede regnskab for 2022/23.
Det skæve regnskab, der løber fra 1. oktober 2022 – 30. september 2023 har udmundet sig i en bruttofortjeneste på 19,2 millioner fra 22,5 i året før. Årsresultatet er ligeledes også faldet fra 13,9 millioner til 11,2 millioner kroner.
Stort set ingen griseaktivitet hos landbrugsentreprenør
Ifølge medejer og direktør i virksomheden Karsten Larsen har ordrebeholdningen været lavere i år særligt på virksomhedens landbrugsafdeling.
- Det er primært ordrerne, der ikke har været så store, samtidig med at beskæftigelsen har været mere eller mindre en status quo. Og selvom vi er både erhvervsentreprenør og landbrugsentreprenør, har vi bare oplevet tilbagegang på landbrugsbyggeriet, fortæller han til Effektivt Landbrug.
Han fortæller, at investeringslysten blandt svineproducenterne fortsat er lavt, og at de fleste forespørgsler er kommet fra mælkeproducenterne på baggrund af rekordhøj mælkeafregning i 2022.
- Det er samme status hos svineproducenterne, som det har været de seneste år. Men der har været god optimisme hos mælkeproducenterne, hvor mange har efterspurgt opdatering af malkecentre. Så det har været vores største forespørgsel om på den front.
Egenkapitalen har fastholdt et stabilt niveau i 2023 og udgør 49,2 millioner kroner for Hansen & Larsen.
Længere byggeproces
Det afsluttede regnskabsår har også været båret af andre aspekter, der gjort det sværere at tjene penge.
Blandt andet pointerer Karsten Larsen, at hele processen omkring byggeri er blevet noget mere komplekst, og at brjrn fra idé til første spade kommer i jorden er blevet væsentlig mere bureaukratisk og langtrukken.
- Der kommet mange flere ting ind over byggeprocessen, også på selve opstartsfasen, der gør, at tiden trækker længere ud. Der er mange flere rådgivere, der skal med ind over en byggeproces, og vi har fået både LSA-beregninger, brandrådgiver og statikere. Så det tager meget længere tid i dag, før man kommer til at bygge, forklarer han.
Er der tale om en ny lovgivning på den front?
- Nej, det er noget der er kommet over de seneste år, og det har taget lang tid at implementere. Det har været over en årrække, at vi skulle vænne os til nye normer. Man skal i hvert fald forvente, der kan nemt gå tre-fire måneder, fra tanken og til du er i jorden.
Samtidig udtrykker han frustration over, at skulle bygherren vil have noget ændret undervejs, så skal rådgiverne og ingeniørerne regne projekterne om, og så starter processen forfra igen.
Nuværende og kommende afgifter
Forrige regnskabsår var for mange i branchen plaget af forsyningsvanskeligheder samt øgede priser på energi og råvarer.
Medejeren af Hansen & Larsen fortæller, at man for 2022/23 ikke har oplevet større udfald på forsyningen, og at priserne er mere stabile – imidlertid ikke lige så fordelagtige som i 18/19.
Til gengæld har man mærket et pres i form af en række afgifter.
- Der er kommet CO2-afgifter på mange varer, som har været med til at prisen er steget. Råvareprisen er måske ikke steget, men det er afgifterne oven i over det seneste års tid, påpeger han.
- Hvis man sætter i gang, og det går galt, så ødelægger man Danmark
Og spørger man indtil, hvad en yderligere CO2-afgift på landbruget vil gøre for virksomheden, er direktøren heller ikke i tvivl.
- Det vil lukke mange investeringer og vil ramme os hårdt. Den optimisme, landmændene har, vil blive slukket, og den vil selvfølgelig gå hårdt ud over os, da landbrugsbyggeri er en stor del af vores omsætning.
For regnskabsåret 2023/24 forventer man et resultat på niveau med netop afsluttede år. Han pointerer imidlertid, at der er kamp om ordrerne, da mange fra boligbyggebranchen også er kommet ind på entreprenørmarkedet.