Af: Flemming Hedegaard, direktør og teknisk rådgiver ved Bygge & Teknik, Herning

Det hele starter som et puslespil, hvor rummenes størrelser og individuelle placeringer skal passes sammen til en fungerende planløsning og dermed sikre en god logistik, samt minimere overflødige arealer.

Det er derfor vigtigt, at der er tænkt over, hvilke rum – og størrelser man ønsker, samt hvilke behov og krav man har for at kunne fungere i huset i dagligdagen. Alt sammen danner grundlag for det videre arbejde med at designe huset.

Hvordan skal huset se ud?

Et-plans hus. Et typisk parcelhus, hvor tagkonstruktionen er med gitterspær.

Taghældningen kan variere fra 10-45 grader.

Huset er ikke dimensioneret til, at tagrummet kan inddrages på et senere tidspunkt, så eneste udvidelsesmulighed bliver tilbygning.

1½-plans hus. Det klassiske 1½ plans hus, hvor udsigten kan nydes fra 1.sal.

Stueplan med entré/hall, stort køkken-alrum og stue. Og 1. sal med værelser og soveværelse med tilhørende påklædningsrum/walk-incloset. En flot detalje kan være en fremskudt frontkvist, som giver lidt ekstra plads til, for eksempel spisebordet i køkken-alrummet og sofaen i stuen på 1.sal.

2-plans hus. I det moderne 2-plans hus er der en god loftshøjde i både stueplan og på 1.sal, og man slipper for skråvægge. Her er der mulighed for spændende detaljer, for eksempel overdækket terrasse i stueplan og balkon på 1.sal. Et smukt hus med fladt tag eller sadeltag. Uanset husets størrelse opnås en praktisk og funktionel indretning med fuld udnyttelse af alle kvadratmeter – og minimal spildplads. Her er rig mulighed for at nyde udsigten fra 1.sal, hvor der er fuld loftshøjde.

Placering, orientering, lys og sol

»Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed…«

Er en tese, som går igen hos både ejendomsmæglere og i mange boligsammenhænge.

Men når du står og skal bygge nyt hus, er beliggenheden også en vigtig parameter. Her er det så bare ikke ordene »havudsigt, nær afstand til skole og købmand« der tænkes på, men derimod hvordan huset placeres i forhold til verdenshjørnerne, i forhold til de eksisterende bygninger, sol- og lysindfald og skyggeområder der gør sig gældende.

Udsigt

I dag gør man i meget højere grad brug af at bygge i forhold til udsigt, solens orientering og landskabets bevægelser. Hvor man tidligere sjældent så stuehuse eller gårdanlæg placeret på et meget kuperet byggefelt, gør nye byggemetoder og ønsket om anderledes oplevelser i boligen, at man er begyndt at udnytte forhold som for eksempel terrænspring til at frembringe spændende detaljer. Lader man landskabelige forhold være medbestemmende ved udformning af huset, får man foræret en masse gratis inspiration og retningslinjer.

Ser man på, hvor den bedste udsigt er, og hvor opholdsarealerne bliver bedst placeret, har man pludselig ikke alene en masse rum placeret, men også et oplæg til, hvor man skal have sine store vinduer, sine havedøre og sine terrasser. Husets udseende vil forme sig ud fra disse betragtninger, og som regel falder placeringen af de enkelte rum hermed på plads.

Lys

Solindfaldet er meget vigtigt for energitilførsel til huset. Solen er også vigtig for lysforholdene, ikke mindst i forhold til de uderum man skaber i forbindelse med terrasser og facadefremspring med videre. Gå en tur rundt på ejendommen, og se, hvor lysforholdene er bedst, og ikke mindst, hvor og hvornår der er skygger fra store træer, bygninger og så videre.

Tegnestuen Birk – en del af Byggeri & Teknik I/S, Herning, som er ejet af Sagro, Lemvigegnens Landboforening, Vestjysk og Djursland Landboforening, står altid klar til at hjælpe.