Landmænd bliver stadig mere arkitektonisk bevidste

Flere og flere landmænd ønsker, at eksempelvis en port i en maskinhal foruden at være funktionel, også skal passe ind i den øvrige del af bygningsmassen på gården.

Laimonas Garbacenka fra Nordic Systems fortæller, at danske landmænd bliver stadig mere arkitektonisk bevidste, både når der skal bygges nyt, og når der skal renoveres. Foto: Leif Hansgaard
- En port er ikke bare en port. I dag vil landmanden gerne have, at den port, der sættes i maskinhal, i garagen, eller hvor det nu skal være, både type og farvemæssigt passer ind i den bygning og den øvrige bygningsmasse, der er på ejendommen.
Det siger Laimonas Garbacenka fra Nordic Systems, der for et år siden åbnede ny afdeling i Gadstrup mellem Køge og Roskilde. Nordic Systems har hovedafdeling i Vissenbjerg på Fyn og har også en afdeling i Hadsten i Jylland.
 

Skræddersyet løsning

- Danske landmænd er i dag meget bevidste om, hvordan deres bygninger skal se ud, både når de skal bygge nyt, men også når de skal renovere bestående bygninger. Tilsvarende når de skal have skiftet en port eller en dør.
Med ønske om at kunne levere præcis det, landmanden ønsker, har Nordic Systems 12 forskellige standardfarver i deres produktsortiment, og firmaet kan således levere i næsten præcis den farve, som den enkelte kunde ønsker, oplyser Laimonas Garbacenka.
- Faktisk er vi i hvert enkelt tilfælde i stand til at kunne levere en helt færdig skræddersyet løsning, der passer enhver kundes behov.
 

Plads til skærebordet

Nordic Systems leverer såvel industri- som garageporte til industrien, til landmænd og til privatkunder.
- Vi kan levere til de største maskinhaller, men også til den landmand, der ønsker en garageport eller en sidedør. Vi er leveringsdygtige i alle løsninger, påpeger Laimonas Garbacenka og tilføjer:
- Når det gælder industriporte, plejer mindstemål typisk at være tre gange tre meter. Den største port, vi har leveret til landbruget, var ti meter bred og fem meter høj.
- Det var til en landmand, der ikke ønskede at skulle demontere skærebordet på mejetærskeren, når han kørte ind i maskinhallen. Med den store portåbning sparede han tid på at montere og demontere skærebordet.
 

Betjening via mobilløsning

For år tilbage skulle såvel garageporten som porten i maskinhallen åbnes og trækkes op manuelt, men det er ved at være slut nu.
- I dag foretrækker langt de fleste landmænd at kunne betjene porten med en fjernbetjening. Og har man flere porte naturligvis med den samme fjernbetjening, forklarer Laimonas Garbacenka.
- Den nyeste udvikling er, at betjening af porte kan ske via en mobilløsning, med kundens smartphone. Der findes forskellige apps, så det hele kan betjenes via den vej.
- Og rent faktisk, fortsætter han, er det bedre, hvis man betjener portene med automatik end manuelt. Der er større slitage og risiko for at porten går i stykker, når den åbnes manuelt end pr. automatik.
 

Udgifterne bliver mindre

I den forbindelse nævner Laimonas Garbacenka, at der også kan leveres automatik til gamle porte.
- I det hele taget er vi generelt blevet bedre til at bruge teknikken, så drifts- og vedligeholdelsesudgifterne bliver mindre.
- Samtidig bliver vi mere rationelle. I stedet for eksempelvis at stige ud og ind ad traktoren for at åbne porten, sker det via fjernbetjening af en eller anden slags. Hverdagen er i forvejen stressende for mange landmænd, der kan spare tid ved at anvende moderne teknik.
- Vi har ligeledes god erfaring i at levere løsninger til aggressive miljøer, hvor der er ammoniak i luften, eksempelvis i svinestalde. Der kan vi levere pulverlakerede beslag og skinnesystemer, eller i rustfrit stål, slutter Laimonas Garbacenka

Læs også