Landbrugsstøtte går til at modernisere campingplads: - Mon ikke også landmændene bakker op?
Foldingbro Camping får LAG-midler til at opgradere såvel køkken- som toiletfaciliteter, hvilket skal være med til at trække flere gæster til Sydjylland.

Hun er opvokset på Sjælland og har været sydjysk campingpladsejer i snart tre år. Lise Bjerre – her i kiosken – er faldet godt til i Vejen Kommune. Fotos: Christian Ingemann
De fleste har nok fødevareproduktion i tankerne, når de hører om EU’s landbrugsstøtte. En lille del af summen er imidlertid tiltænkt øvrige vækstinitiativer i landdistrikterne, og disse såkaldte LAG-midler kommer nu også en lille campingplads i Sydjylland til gode.
- Jeg blev virkelig glad, da det endelige tilsagn kom. Nu kan vi endelig se frem til at få moderniseret både køkkenfaciliteterne samt vores herretoiletter. Det vil på mange måder fremtidssikre stedet her og samtidig gøre, at det bliver nemmere at tiltrække især børnefamilierne fremover. De unge familier stiller større og større krav til forholdene, fortæller indehaver af Foldingbro Camping, Lise Bjerre.
Smukt naturområde
Det er langt fra verdens største campingplads, der breder sig udover matriklen lige overfor Kongeåen. Men idyl kan Lise Bjerre til gengæld tilbyde, når gæster valfarter til en af de 56 overnatningsenheder, heriblandt otte hytter af forskellig størrelse. Især sådan en onsdag eftermiddag, hvor solen pludselig bryder gennem tågen og kaster sit lys på det smukke naturområde ved Kannebæk og den tilstødende put & take-sø.

Sådan ser det nyligt renoverede dametoilet ud. Skæve, røde vægge er blevet skiftet ud med smarte døre samt klinker, der både er pæne og nemmere at gøre rene. Nu skal herretoilettet på Foldingbro Camping moderniseres på lignende vis.
Lise Bjerre stammer fra Frederikssund og overtog den helårsåbne campingplads her i Vejen Kommune i sommeren 2022. Når hun ikke gør rent og rydder op eller betjener kioskens besøgende – for eksempel med at udleje kanoer – knokler den 57-årige uddannede grafiker i sit nærliggende forlag og trykkeri med at producere blandt andet grammatikhæfter, latinbøger, novellesamlinger og andre tryksager til folkeskoler, gymnasier, aftenskoler, boghandlere eller private kunder.
Men det er selve campingpladsen, der er blevet det helt store ben i hendes forretning.
- Og nu glæder jeg mig til at kunne opgradere faciliteterne her, fortæller Lise Bjerre – mens hun viser rundt på toiletterne.
LAG-støtten dækker halvdelen af udgiften
Dametoiletterne fik en tiltrængt overhaling sidste år. Røde – og i øvrigt pilskæve – døre blev skiftet ud med et noget mere moderne look, mens vægge, der var svære at gøre ordentligt rene, blev erstattet af nydelige klinker. Planen er at lade herrernes afdeling undergå en lignende forvandling.
- Vi har fået meget ros for de nye dametoiletter, og det er skønt, at vi nu også kan gøre det lækkert og tidssvarende inde ved siden af. Det er virkelig fint, at man med LAG-midlerne kan få sat gang i projekter herude på landet, siger Lise Bjerre.

Naturligvis kan man også fange fisk i campingpladsens egen sø. De smager godt, lyder garantien.
Sideløbende med toilet-opgraderingen moderniseres køkkenfaciliteterne som nævnt også af hensyn til de mange madlavende campinggæster, og dette projekt haster mest. Her er det planen at opsætte en stålplade med indbygget induktionskogeplade, ligesom der sættes ny emhætte op, og ovnen flyttes op i arbejdshøjde.
Derudover opsættes grå klinker som på toiletterne, og det gælder ligeledes for det lille rum ved siden af køkkenet, hvor der udover klinkerne også er en ny bordplade på vej. Både hvad toilet- og køkkenarbejdet angår, bruges – naturligvis – lokale håndværkere.
Det kommende renoveringsarbejde på Foldingbro Camping – der efter planen går i gang til efteråret – løber op i 124.000 kroner, hvoraf LAG-støtten dækker halvdelen af beløbet.
- Det er lige netop dét, dette EU-tilskud kan: At give landdistrikterne et løft, lyder det fra campingpladsejeren.
- Der er jo ikke så mange penge at gøre godt med i landkommunerne. Derfor falder LAG-støtten på et tørt sted herude. Jeg har da også en campingplads-kollega i Vejle, der synes, det er snyd, at de ikke kan få del i støtten, tilføjer Lise Bjerre med et skævt smil.
Attraktioner skal hjælpe hinanden
Hun fastslår, at LAG-midlerne – og det gælder ligeledes i dette tilfælde – ikke bare skal ses som en opbakning til støttebeløbets formelle modtager men til hele lokalområdet:
- Ambitionen med den opgraderede campingplads er netop at kunne tiltrække endnu flere mennesker til Vejen og omegn, hvor der for eksempel er en håndfuld rigtig sjove og spændende museer, blandt andet Lillelunds Julemuseum ikke langt væk herfra. Jeg ser sådan på det, at jo flere kunder vi dermed kan give til hinanden, desto mere liv skaber vi herude på landet, og det er lige nøjagtig, hvad LAG-støtten handler om, forklarer Lise Bjerre.

- Det er dejligt at kunne skabe noget aktivitet i landdistriktet, og campingpladsen betyder meget for lokalområdet. Ja faktisk er Foldingbro med sine under 200 indbyggere så lille, at den ikke engang er stor nok til at kunne blive kaldt for en landsby, fortæller campingpladsens ejer Lise Bjerre.
Via midler afsat gennem den europæiske landbrugsreform, CAP’en, bevilges der i Danmark LAG-støtte på op til 93 millioner kroner i perioden fra 2023 til 2027. I alt 26 lokale aktionsgrupper herhjemme (i Foldingbro Campings tilfælde LAG Billund/Vejen) uddeler penge til projekter med budgetter på mindst 100.000 kroner med maksimalt 50 procent i tilskud. Meningen med puljen er at fremme vækst og etablering af nye arbejdspladser – eller på anden måde at skabe mere attraktive levevilkår – på landet.
- Det er dejligt at kunne medvirke til noget aktivitet i landdistriktet, og campingpladsen betyder meget for lokalområdet. Ja faktisk er Foldingbro med sine under 200 indbyggere så lille, at den ikke engang er stor nok til at kunne blive kaldt for en landsby, fortæller Lise Bjerre.
Vigtigt at støtte de små samfund
Hvis nogle landmænd måtte synes, at EU’s landbrugsstøtte burde gå udelukkende til fødevareproduktion og ikke aktiviteter som dem, campingpladsejeren fra Foldingbro har søgt og fået tilsagn om tilskud til, er Lise Bjerre klar til at forsvare sig:

Foldingbro Camping kan tilbyde 56 enheder, heriblandt otte hytter af varierende størrelse. Der kan bo højest et par hundrede gæster ad gangen på matriklen ved Kongeåvej.
- For det første er det jo ikke mig, som har lavet reglerne. Jeg synes, det er logisk at søge pengene, når det er muligt, og når en opgraderet campingplads efter min mening uden tvivl vil kunne skabe liv uden for de større byer. For det andet skal man huske, at det er en brøkdel af den samlede landbrugsstøtte, der går til sådan noget her. Og mon ikke også landmændene bakker op om, at man fra EU’s side støtter de små samfund, som fødevaresektoren jo selv lever i og af. Jeg har i øvrigt et glimrende forhold til de lokale landmænd, siger hun.
Jyske rødder
Hendes 22-årige søn, Kasper, er flyttet med til det sydjyske og har hjulpet en del til på campingpladsen. Nu er han dog kommet i lære i den lokale Rema 1000-butik i Brørup, hvilket stjæler det meste af hans dagligdag. Kaspers tvillingesøster, Katja, er i samme branche men er blevet hjemme på Sjælland.
Hun taler både engageret og hurtigt, Lise Bjerre. Og med en umiskendelig dialekt, så ingen kan være i tvivl om hendes østdanske opvækst.
- Men der er nu ingen, der skal belære mig om, hvad det vil sige at være rigtig jyde. Min fars slægt er fra Lemvig og min mormors og morfars familier fra henholdsvis Christiansfeld og Djursland. Min fiskemand er halvt rumæner, og når han begynder at drille mig med mit sjællandske sprog, sætter jeg ham på plads med meldingen om, at kigger man på mit stamtræ, så er jeg i hvert fald mere jyde, end han er, griner hun.

Lise Bjerre, i selskab med en af campisterne, ser frem til at kunne lade LAG-midlerne gøre nytte i Foldingbro.