Kyllingeproducenten Danpo A/S kan igen fremvise sorte tal på bundlinjen i form af et overskud på 5,6 millioner kroner i 2024-regnskabet.

Overskuddet er det første hos kyllingeproducenten i fem år, da man de sidste fire år har præsenteret et underskud. Det seneste underskud lød på 15,7 millioner kroner i 2023.

Ligesom mange andre industrier har store dele af fødevarebranchen også været presset af inflation og urolige markedsbevægelser i årene op til og med 2024.

Når Danpo alligevel kan fremvise en fremgang på mere end 20 millioner kroner, vækker det en tilfredshed hos adm. direktør Claus Hein.

- Årsresultatet for 2024 er beskedent og lidt under de forventninger, som vi havde i starten af regnskabsåret, men vi ser med tilfredshed på, at vi for første gang i fem år har realiseret positive tal. Der er leveret fantastiske indsatser hele vejen rundt fra jord til bord gennem vores dedikerede og dygtige landmænd via hele vores organisation og ud til kunder og forbrugere, siger direktøren i en pressemeddelelse.

Stadig et stykke vej

Claus Hein tiltrådte som adm. direktør i Danpo 1. september 2024, hvor han afløste Kasper Lenbroch, der havde siddet i stillingen i to år.

Efter et halvt år i direktørstolen har han også kunnet konkludere, at inflation og andre faktorer hat spillet en stor rolle i det seneste regnskab.

- Vi oplever i lighed med mange øvrige producenter, at inflation og andre faktorer lægger et forsøget pres igennem hele værdikæden, og det gælder helt ude fra gårdene gennem slagteri og forædling og ud til slutforbrugerne. Der har fortsat dannet sig et tydeligt billede af, at kunder og forbrugere i mange situationer har vægtet pris over velfærd, og vi har fortsat set en stor import til danske kølediske af konventionel kylling fra udlandet, forklarer han og tilføjer:

- Set i det lys, skal forbedringen af årsresultatet i forhold til 2023 ses som positivt, men der er stadigvæk et stykke vej op til et acceptabelt niveau.

Omlægning af produktion

Danpo valgte for nogle år siden at omlægge hele sin produktion af kyllinger til langsomt-voksende velfærdskyllinger. Grundet manglende opbakning fra kunder og forbrugere i en tid med pres på blandt andet inflation, renter og markeds-uro, valgte Danpo dog at vende retur til også at producere konventionelle kyllinger.

I dag er efterspørgslen dog stigende, og det har derfor givet optimisme hos Danpo i forhold til dyrevelfærden og de kommende resultater på bundlinjen.

- Den importerede konventionelle kylling har en prismæssig konkurrencekraft, som er vanskelig at matche, men det er meget glædeligt, at både kunder og forbrugere nu ser ud til at være mere kritiske over for dyrevelfærd, bæredygtighed, kvalitet, antibiotikaforbrug og fødevaresikkerhed, siger Claus Hein.

I den forbindelse fremhæver han, at de danske kyllinger har en høj status.

- Her er en dansk kylling – uanset om det er langsomt-voksende eller konventionel – på et helt andet niveau og har sågar særstatus i EU, og i Danpo ønsker vi fortsat at gå i spidsen for at trække vores gren af branchen i retning af en bedre dyrevelfærd med stor fokus også på bæredygtighed. Vi har i dag en fordeling mellem langsomt-voksende velfærdskylling og konventionel kylling på omkring 50/50, men vi oplever en større vilje til yderligere vækst i afsætningen på de langsomt-voksende, selv om det generelle salg af konventionel kylling stadig fylder mest totalt i køledisken, lyder det fra direktøren.

Claus Hein har været adm. direktør i Danpo siden 1. september 2024. Foto: Danpo

Claus Hein har været adm. direktør i Danpo siden 1. september 2024. Foto: Danpo

Positive forventninger

I Danmark er Danpo markedsledende i forhold til produktionen af langsomt-voksende kyllinger og tilbyder både 1-, 2-, og 3-hjertede kyllinger efter statens dyrevelfærdsmærke.

- Vi ser både herhjemme og globalt en kraftigt stigende efterspørgsel efter kylling, som både er et prisvenligt, sundt og bæredygtigt alternativ til andre kødtyper, og sammen med det stigende ønske om langsomt-voksende kylling med en højere dyrevelfærd, ser vi positivt på både det igangværende og næste regnskabsår, siger Danpo-direktøren.

Med et positivt resultat på bundlinjen i seneste regnskab og en stigende efterspørgsel på kylling har Claus Hein positive forventninger til årsresultatet i 2025.

- Vi forventer derfor for 2025 mellem 8 og 20 millioner kroner, som vil være en markant forbedring i forhold til de foregående år og et naturligt skridt i den fornuftige udvikling, som selskabet er inde i, siger han.

I det indeværende regnskabsår har Danpo fokus på yderligere salg af langsomt-voksende kyllinger, fortsatte effektiviseringer samt øget fokus på at ramme forbrugerne, hvor de er – i en tid med høje inflationstal og fortsat usikkerhed i Europa.

Business