Debat: Husk gode, stabile rammevilkår

Regeringen har lovet det danske erhvervsliv gode, stabile rammevilkår. Og det skal regeringen huske, lød det fra Rene Lund Hansen, Agri Nord.

- Det står på side 13 i jeres forståelsespapir, sagde landmanden henvendt direkte til en anden nordjyde i salen, statsminister Mette Frederiksen (S), under delegeretmødet i går.

- De 380.000 hektar efterafgrøder (målrettede, red.) vi skal have i 2020, de koster 125 millioner kroner. Og de er ikke mindst specielt problematiske i Nordjylland, hvor vi høster 10-14 dage senere end i andre landsdele.- Vi har nogle bedre værktøjer – herunder f.eks. brak og tidlig såning. Jeg håber virkelig, I vil se på det her i regeringen, appellerede Rene Lund Hansen.

Svært at få medlemmerne med

Når regeringen ud af det blå kommer med et krav om 380.000 målrettede efterafgrøder til dansk landbrug, så bliver det vanskeligt at få medlemmerne i landbrugets foreninger med på, at dialog med regeringen er vejen frem.

Det pointerede Christina Ahlefeldt-Laurvig, formand for Sektionen for Større Jordbrug, i går på delegeretmødet. Det skete med direkte adresse til statsministeren, som sad forrest i salen.

- Du har rost os for dialog. Men der mangler dialog omkring efterafgrøderne. Og regeringen sætter os markant tilbage med dette (forslaget om 380.000 hektar, målrettede efterafgrøder, red.). I må ikke komme med sådanne krav. Så kan vi ikke overbevise vores medlemmer om at vi skal samarbejde om blandt andet natur og klima, pointerede Christina Ahlefeldt-Laurvig.

Erhvervet har gylden chance

Dansk landbrug står foran en ny tid, som giver hele erhvervet en gylden chance. Men det kræver, at landbrugets selskaber, organisationerne og landmændene bruger hinanden. Og ifølge Centrovice-formand Torben Povlsen kan der stilles spørgsmål ved, om man bruger hinanden godt nok i dag.

- Vi må ikke forspilde muligheden. Vi skal stå sammen i en ny tid. F.eks. omkring big data. Vi folkevalgte er valgt til at løse opgaverne for landmændene. Vi må ikke forspilde chancen, understregede Torben Povlsen, der også sidder i primærbestyrelsen i L&F.

 

Læs også