Det Fynske Dyrskue: Transportregler
Hvad skal du gøre dig klart, når der skal transporteres dyr blandt andet til sommerens dyrskue?

Ved transport af dyr gælder Dyreværnsloven, transportforordningen og specifikke bekendtgørelser om transport af dyr. Det skriver Fødevarestyrelsen og understreger, at dyr aldrig må lide overlast under en transport, og det underordnet hvor langt dyrene skal transporteres.
Reglerne for transport af dyr er forskellige alt efter, hvilke dyr det drejer sig om, samt hvor langt og i hvilken forbindelse de skal transporteres. Der skelnes ligeledes mellem »økonomisk« og »ikke-økonomisk« virksomhed.
Der kræves ikke autorisation til transport af dyr, hvis man er selvkører af egne dyr i eget transportmiddel i en afstand under 50 kilometer fra besætning, eller hvis man transporterer dyr i eget transportmiddel i forbindelse med sæsonbestemt græsningsskifte.
Definition på en selvkører
Definitionen på at være selvkører er landbrugere, der transporterer egne dyr i egne transportmidler på en strækning af højst 50 kilometer, hvilket omfatter en stor del af de landmænd, der ønsker at deltager i dyrskuet med egne dyr. Det kræves, at transporten udføres på bedriftens egen regning, at de transporterede dyr er ejet af den bedrift, for hvis regning dyrene transporteres, og at der benyttes egne transportmidler.
Kørsel med hest
Til spørgsmålet om, hvorvidt man som privatperson må køre sin hest til et dyrskue, svarer Fødevarestyrelsen:
- Det vil som udgangspunkt falde uden for definitionen på en transport i forbindelse med økonomisk virksomhed. Det samme gør sig gældende, hvis du låner en rideskoles hest.
Bemærk, at transport i forbindelse med kåringer og udstillinger kan være omfattet af Transportforordningens område, hvis dyrets handelsværdi forventes at blive øget væsentligt ved deltagelse i det konkrete arrangement, og hvor der eventuelt forventes udbetalt store pengepræmier.