Lille Skovsgaard udstiller Jersey og Holstein og tror på de to ældre køer

Dyrskueholdet er klar, fuldstændig klar, når Lille Skovsgaard i år stiller med både holstein- og jerseydyr. Kristian Skovs forventninger er højest til de to gamle holsteinkøer – en Bookem og en Crimson-datter, som begge har gået hele vejen før.

Sådan ser dyrskueholdet bag Lille Skovsgaard ud. Fra venstre Kenneth Mortensen, Kristian Skov, Mads Ager, Søren Thomsen og Lasse Kristensen. Her på foderbordet sammen med 7. kalvs Bookem-datteren og 1. kalvs Barnabas-datteren. Fotos: Tenna Bang Det er driftslederen Lasse Kristensen, som ejer jerseykøerne i stalden. Men hele holdet er samlet både om jerseykøerne og holsteinkøerne. Fra venstre: Søren Thomsen, Mads Ager, Kristian Skov, Lasse Kristensen og Kenneth Mortensen. Der bliver trænet, så både køer og trækkere er klar til Kimbrerskuet.

Græskanterne er slået langs majsmarken ned mod rødstensbygningerne ved familie Skov på Lille Skovsgaard ved Binderup nær Aars. Det blæser og regner indimellem denne eftermiddag, hvor dyrskueholdet er mødt ind for at træne forud for Kimbrerskuet.

Ham selv, Kristian Skov, driftsleder Lasse Kristensen, mark- og altmuligt mand Kenneth Mortensen og de to skoledrenge, Søren Thomsen og Mads Ager, som går i henholdsvis 7. og 9. klasse og selvfølgelig tager en fridag fra skole, når køerne trækkes i ringen på Kimbrerskuet.

Kristian Skov har meldt seks holsteinkøer til, mens driftslederen på ejendommen, Lasse Kristensen, har meldt tre af sine jerseykøer og en kvie med – alle under navnet Lille Skovsgaard.

Driftsleder udstiller Jersey

Staldene rummer 600 malkekøer, hvoraf 93 procent er holsteinkøer, tre procent er røde, to procent Jersey og to procent krydsninger. Køerne leverer 11.000 kg EKM.

Jerseydyrene er Lasses.

- Jerseykøerne var her før, jeg blev ansat. Jeg var elev ved en landmand, der havde jerseykøer, og jeg blev ret glad for racen, fortæller Lasse.

Han begyndte senere at købe dyr ind, som han udstiller på dyrskuer. I dag har han 11 jerseykøer og 15 jerseykvier i stalden hos familien Skov.

Fokus på eksteriør og ydelse

Ejendommen ejes af Kristian Skovs far, Steen Skov, som købte stedet i fri handel for 31 år siden. Dengang med 25 hektar, 12 køer og en håndfuld grise.

Siden Kristian Skov kom hjem efter endt uddannelse som agrarøkonom, har han ændret besætningens avlsstrategi, så der i dag hovedsageligt anvendes tyre fra Canada og USA.

- Det største fokus, når vi udvælger tyre er eksteriør og ydelse. De skal have noget mælk, og så skal de have et godt eksteriør, siger Kristian Skov, som sammen med World Wide Sires udarbejder insemineringsplanen.

Holdbarhed og ældre køer

I besætning er der et stort fokus på holdbarhed. Meget er kommet af sig selv, efter familien har fået sand i sengebåsene og ændret avlsfokus.

-Vores livsydelse er steget fem ton sidste år, og vi forventer den stiger med fem ton igen i år. Lige nu er den aktuelle besætnings-livsydelse på 36.000 kg mælk, forklarer Kristian Skov, som især har store forhåbninger til de to ældre køer, som familien stiller med på Kimbrerskuet.

Høje forventninger

Det er en 7. og en 8.-kalvsko, som har prøvet det før.

Bookem-datteren vandt titlen Kimbrerkoen på Kimbrerskuet i 2019 og blev Miss Himmerland året forinden. Hun er i dag en 7. kalvsko.

- Det er 23 gang, at hun skal afsted på dyrskue. Hun har bragt en del ærespræmier hjem og vundet flere sundhedskonkurrencer. Det er helt sikkert den ko, vi har, som har vundet mest, fortæller Kristian Skov om koen, som også er blevet Guldkoen i Herning.

Kun en gang har koen kommet udenfor top tre i sit hold, og hun har altid været nummer et eller to i de sundhedskonkurrencer, som hun har deltaget i.

- Hun er en funktionel ko, som fungerer rigtig godt i hverdagen. Og så kan hun også godt klare sig på dyrskuerne, siger Kristian Skov.

Han har også store forventninger til Crimson-datteren. En 8. kalvs stor dyrskueko.

- Udadtil så er det den ko, som folk kender os for. Hun har fået ærespræmier tre gange i Herning og vundet i Hobro to gange, siger Kristian Skov.

Begge køer har produceret næsten 100.000 kg mælk.

Generationsskifte

På Lille Skovsgaard deltager man hvert år på Agro Nord, Løgstør Dyrskue, Hobro Dyrskue, Landsskuet i Herning og Kimbrerskuet i Aars. Det har man gjort, siden Kristian Skov kom hjem, for hans far interesserer sig ikke for at udstille.

Kigger Kristian ind i fremtiden, drømmer han om at kunne udvide besætningen med 200-400 køer, hvis det kan lade sig gøre. Og så er familie også allerede i gang med at kigge frem mod et generationsskifte.

- I dag har vi lavet et administrationsselskab, hvor jeg styrer den interne økonomi i stalden. Det har vi startet 1. januar. Så skal der lægges til, så lønbudgettet kommer med, foder og mælk på sigt. Så jeg får mere og mere med tiden, forklarer Kristian Skov, som i første omgang gør klar til Kimbrerskuet Aars, mens dyrskueholdet trækker endnu en omgang med dyrene fra Lille Skovsgaard.

- Det er 23 gang, at hun skal afsted på dyrskue. Hun har bragt en del ærespræmier hjem og vundet flere sundhedskonkurrencer. Det er helt sikkert den ko, vi har, som har vundet mest.

Mælkeproducent Kristian Skov, Lille Skovsgaard

Dyr fra Lille Skovsgaard, Binderup ved Aars

Der kommer ni køer og en kvie til Kimbrerskuet fra Lille Skovsgaard.

Race

Laktation

Far

Jersey 

1

Lemonhead

Jersey

1

VJ Kasino

Jersey 

1

Barnabas

Jersey

Kvie

Texas

Holstein 

1

VH Emilio

Holstein 

2

Epic

Holstein 

3

Icone

Holstein 

3

Baily Chen

Holstein 

7

Bookem

Holstein 

8

Crimson

 

Læs også