Flere opdager skader på deres ejendom

Under corona-pandemien har mange danskere renoveret deres hus, og flere har i den forbindelse fået kedelige overraskelser.

Mange danskere har under corona-pandemien givet deres ejendom ekstra opmærksom i form af ombygninger og renoveringer. Det er dog ikke altid gået som forventet. Foto: Colourbox

Mange danskere har under corona-pandemien de seneste 14 måneder istandsat deres ejendom, og under det forløb har langt flere end normalt også opdaget skader på deres hus og andre bygninger. Det viser nye tal fra forsikringsselskabet Topdanmark.

I den lange corona-periode, hvor mange danskere har været meget hjemme, er antallet af anmeldte skader på ejendomme efter råd, svampe- og insektangreb fra marts 2020 til marts 2021 steget med 29 procent sammenlignet med året før. Det oplyser Rasmus Ruby-Johansen, der er skadedirektør i Topdanmark.

- Den eneste forklaring på stigningen vi kan se, er at mange danskerne på grund af corona-nedlukningen og meget tid hjemme har sat gang i renovering af deres hus og derfor har opdaget usædvanligt mange skader på deres hus.

Selv om det er ærgerligt at opdage en alvorlig skade midt i renoveringen af sit hus, ser Topdanmark ikke negativt på udviklingen.

- En rådskade eller svampeskade kan potentielt udvikle sig til en meget alvorlig skade, hvis den ikke bliver opdaget i tide, påpeger Rasmus Ruby-Johansen og tilføjer:

- Selv om det i situationen er meget ærgerligt at få en ubehagelig overraskelse midt i sit husprojekt, er det godt, at mange skader bliver opdaget, så vi hurtigt kan hjælpe husejerne, inden skaden bliver endnu værre.

Tjek din ejendom for råd og svamp

Råd og svamp kan nedbryde træværk og andre organiske byggematerialer i dit hus. Skader skal derfor opdages og udbedres, inden de udvikler sig kritisk.

For at opdage tegn på råd og svamp skal huset gennemgås omhyggeligt. Det er særligt vigtigt efter en vandskade.

Steder der særligt bør gennemgås: Gulve, trævinduer, ydervægge og indervægge, kælder, indvendige lofter, tag og loftsrum.

Tegn på råd eller svamp: Lugt af mug, flosset træ samt misfarvninger og skjolder.

Læs også