Efter 40 år som mælkeproducent: Gården sat til salg

- Jeg sælger gården til den, der vil give prisen, men det ville da glæde en gammel landmands hjerte meget, hvis det blev til en yngre, siger John Trædholm, som nu vil afhænde Taarup Overgaard.

- Mælkeprisen ser for første gang i lang tid ud til at blive hæderlig, mens jordprisen er stigende, er det tid til at aflevere stafetten, mener John Trædholm, som nu har sat gården i Gelsted til salg. Arkivfoto

- Nu er tiden kommet. Jeg fylder 65 år til januar og har de sidste tre-fire år tænkt på, at tiden for et salg nærmer sig. Så nu, hvor det begynder at se lidt lyst ud for mælkeproduktionen, og mælkeprisen for første gang i lang tid ser ud til at blive hæderlig, mens jordprisen er stigende, er det tid til at aflevere stafetten.

For 40 år siden – i 1981 – overtog John Trædholm ejendommen Taarup Overgaard ved Gelsted for 1,5 million kroner. Dengang var der 30 køer og 28 hektar.

- Så vidt jeg husker, lå mælkeprisen på omkring 2,30 kroner. Og mælkeydelsen fra jerseykøerne var 4.000 liter pr. ko, fortæller John Trædholm, og fortsætter:

- Dengang var vi 40.000 mælkeproducenter i Danmark. I dag er mælkeproduktionen ti-doblet, og ni ud af ti mælkeproducenter er stoppet.

På Taarup Overgaard kører mælkeproduktionen fortsat i fin stil – nu med 240 jersey-køer og 145 hektar. Ti hektar forpagtes.

Håber på ung familie

John Trædholm og hans kone Birthe har to nu voksne børn, som ikke er interesserede i at overtage landbrugsbedriften. Deres karrierer har taget helt andre veje: Datteren er blevet skolelærer, sønnen ingeniør.

John Trædholm håber, at gården i stedet kan danne rammen om en ny familie.

- Det kan blive en rigtig god tilværelse for mand, kone og børn. Jeg skal gerne hjælpe alle, der har lyst, lyder det fra gårdejeren, der tilføjer:

- Man må gerne komme forbi og være landmand i en dags tid eller to, så man kan få tingene prøvet af.

- Jeg sælger gården til den, der vil give prisen. Men det ville da glæde en gammel landmands hjerte meget, hvis det blev til en yngre. Men det er prisen, der i sidste ende bestemmer det.

30 millioner kroner

Gården er sat til salg for 30 millioner kroner, og det betyder, at køberen selv skal stille med 2-3 millioner kroner, vurderer John Trædholm.

- Hvis det er en ung landmand, der vil overtage gården, kan det selvfølgelig være en stor mundfuld, for der er ikke mange i den alder, der har sparet så meget op. Men jeg kunne godt forestille mig, at det kunne være muligt at få en fremmed investor til at gå med i det, siger han, og tilføjer:

- Det vigtigste er, at køberen har lysten til det. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der er mange timer i at være mælkeproducent. Der er blevet mere administrativt arbejde, så fysisk er det ikke så hårdt arbejde længere.

Etplanshus i Gelsted

Når gården er solgt, drømmer han – helt lavpraktisk – om at få fri hver weekend.

- Det bliver også rart at få løftet ansvaret for gården, dyrene og medarbejderne af sig.

Efter gårdsalget håber John Trædholm at finde en interessant bibeskæftigelse. Hvad det bliver, ved han endnu ikke. Hvilken bolig, han og konen flytter ind i, ved han heller ikke noget om endnu, andet end at det skal være i Gelsted i et etplanshus.

Læs også