Ambitionerne er tårnhøje. De vil være Danmarks foretrukne landsdækkende ejendomsrådgiver indenfor landbruget.
Det er blot fire år siden, at Property Advice begyndte rådgivning og formidling af ejendomme. For halvandet år siden kom PA Landbrug til, og ambitionerne er klare.
- Vi vil være Danmarks foretrukne landsdækkende ejendomsrådgiver inden for landbruget, og der skal ikke være en landmand, der ikke ved, hvem vi er, og som ikke tænker »Hvis jeg har et vigtigt spørgsmål, jeg skal have besvaret, så kontakter jeg PA Landbrug«.
Sådan lyder det fra Heine Jensen, der er stifter og direktør i moderorganisationen Property Advice.
Det vil kræve en vis indsats, for kritikere vil måske mene, at ambitionerne på langt sigt er større, end hvad selskabet fylder lige nu. Men det er ikke helt rimeligt at stille det sådan op, fortæller han, og slår samtidig fast, at der venter PA Landbrug et langt og måske sejt træk for at kunne indfri den slags ambitioner.
- Ambitionerne er at tiltrække og udvikle de bedste rådgivere inden for ejendomsrådgivning til landmænd i hele Danmark, og det kommer vi til at arbejde hårdt med i flere år, for det er jo ikke noget, man bare lige gør, siger Heine Jensen.
Formet af landbruget
Vi har sat direktøren stævne på PA Landbrugs hovedkvarter på Strandvejen i Aarhus lige nede ved Strandtangen. Her møder vi også chef for PA Landbrug og landbrugsmægler Elsemaria C. Andersen, og det er ikke noget tilfælde, at hun arbejder med landbrug.
- Jeg er formet af landbruget, og for mit vedkommende har jeg set for mange eksempler på, at landmænd efter min mening har solgt eller er blevet rådet til et salg af ejendom en postgang for tidligt. Jeg mener, at bedre rådgivning kan skabe det rigtige resultat for landmændene.
Hun mener, at det danske samfund som helhed har meget at takke landbruget for den dag i dag.
- Det er landmændene, der har sikret, at vi har den jord, som vi har. Jord i fantastisk drift, og noget af verdens bedst dyrkede jord. Jeg kan ikke forstå, at landmændene, som har serviceret gælden i alle de år, ikke også er dem, der skal have overskuddet og en eventuel gevinst ved et salg. Så det er her, min ild brænder, fortæller Elsemaria C. Andersen.
Et kig på Landbrugsmarkedet viser, at PA Landbrug måske ikke har mange landbrug til salg, men det viser heller ikke 100 procent den aktivitet, der er i selskabet i forhold til ejendomssalg, forklarer hun.
- Det er fordi mange af vores ejendomme bliver solgt uden at have nogen form for annoncering eller nogen form for markedsføring, siger Elsemaria C. Andersen og fortsætter:
- I og med at en sælger ofte har blandede følelser med at sætte gården til salg, så er der rigtig mange, der slet ikke har lyst til, at det bliver markedsført, at deres ejendom er til salg. Det respekterer vi 100 procent, og vi skal nok finde køberne til dem, siger hun.
Men det hører også med til historien, at PA Landbrug er andet end køb og salg af ejendomme.
- Vi arbejder også en hel del med generationsskifte af landbrug, hvor vi går ud og laver et match og finder den reelt egnede køber, der kan være med i et generationsskifte, eller hvor vi går med ind i en konstruktion for at bygge det rigtigt op, hvis den, der skal overtage det, allerede er fundet, siger Elsemaria C. Andersen.
- Ligeledes arbejder vi en hel del med udvikling af jord til vedvarende energi. Vi er igen på landmandens side, og sikrer det grundlag, udviklingen skal ske på.
Har ramt en god position
PA Landbrug er udsprunget af Property Advice A/S, og det er med til at skille virksomheden ud fra andre landbrugsmæglere, at man har andre vinkler med, peger landbrugsmægleren på.
- Vi er 100 procent uafhængige. Vi arbejder sammen med dem, som er vigtige for landmanden, men det er på landmandens side af bordet. Og det er en væsentlig faktor i den rådgivning, som vi giver hos PA Landbrug, siger Elsemaria C. Andersen.
- Her tror jeg, at vi har ramt en god position. Landmanden har behov for nogen, som ser ind i de vilkår, der er væsentlige for ham eller hende som en fuldstændig uafhængig part for at sikre, at der er et ordentligt grundlag for det, man arbejder videre på.
- Og er der nogle ting, som ikke er belyst, så kan vi sagtens kontakte landmandens revisor, og samarbejde med ham eller hende om at få det på plads, eller med en advokat om at få lavet en selskabsdannelse eller lignende. Men vi er altid landmandens repræsentant i det, vi foretager os, siger hun.
Sorte tal via flere ben
Selv om PA Landbrug ikke har så mange år på bagen, går det godt i virksomheden, der kører med sorte tal på bundlinjen.
- Det går godt, især med rådgivningsdelen. Der er virkelig behov for at analysere potentialet, inden man træffer beslutning om at handle en ejendom. Der er mange store forandringer i ejendomsmarkedet som helhed og med landbrugsejendomme i særdeleshed. Større dele af landbrugsjorden bliver, som jeg ser det, udviklingsejendomme, og i højere grad investeringsejendomme, siger Heine Jensen.
Og det har skabt en ny situation i forhold til tidligere.
- Som jeg ser det, var det oftest entydigt det rigtige at få generationsskiftet gården til den næste generation. Nu er der flere muligheder og krav og dermed flere spørgsmål, der skal besvares. Det at få analyseret sig frem til, hvad der egentlig er på spil, og få svar på de vigtigste spørgsmål, det ser vi som vores mission, siger han.
Samtidig har strukturudviklingen i landbruget også haft meget at sige, påpeger Elsemaria C. Andersen.
- Mange landbrug går fra at være privatejede og familieejede landbrug, som mand og kone og børn er involveret i, og hvor man så har en håndfuld ansatte til virksomhedens drift, til at der i dag bliver stillet rigtig store krav til landbruget. Og kravene bliver ikke færre. Derfor bliver stadig flere landbrug omdannet til selskaber, siger hun.
Elsemaria C. Andersen peger på flere forskellige udfordringer, der skal tages under luppen.
- Hvad er det, der skal være i forhold til energi og bæredygtige krav til en landbrugsbedrift? Hvilke afgifter bliver der stillet krav om for at få lov at drive en produktion i dag?
- Det betyder, at landbruget hele vejen igennem skal se ind i, hvordan der produceres på marken. Det markedet efterspørger med mindst mulig klimabelastning. Det kan være, at der skal produceres andre afgrøder eller mere plantebaseret føde, eller at der eventuelt skal produceres energi på jorden eller på produktionsbygningerne. Det kan også være, at der skal være større udbygning af de omkringliggende byer, siger Elsemaria C. Andersen.
Men de ting har mindst én ting til fælles, pointere hun.
- Al udvikling skal foregå på landmandens jord, og derfor er det interessant, at en landmand har én part med sig, som ser landbruget som en mulighed i flere retninger, og ikke kun som det traditionelle landbrug.
Skiller sig ud
Og i forhold til det konkrete salg af landbrug er der også mange aspekter at skulle forholde sig til. Det er også med til at få PA Landbrug til at skille sig ud, peger Heine Jensen på.
- Jeg synes, vi adskiller os. Nu er jeg helt bramfri. Det kan godt være, at der er nogle, der bliver sure. Men hvis man er landmand, og man gerne vil sælge sit landbrug bedst muligt, så er det det, vi hjælper med, siger han og fortsætter:
- Vi hjælper ejendomsejere med at få det største mulige udbytte af deres ejendom. Og der er oftest flere vigtige parametre i et godt salg end blot den højeste salgspris. Vi går lige så højt op i ejerens situation som i ejendommens værdi. De to ting afgør groft sagt vores forslag til strategien for salget.