Biogasanlæg på Djursland rykker tættere på

Der er nu den fornødne opbakning fra landmænd til, at man kan gå videre med planerne om at oprette et biogasanlæg på Djursland.

Efter flere ugers indsats er det lykkedes for Mogens Hjort Jensen,  formand for Kvægbrugsudvalget, Djursland Landboforening, og resten af en arbejdsgruppe at få de nødvendige leverandører til et nyt biogasanlæg på Djursland. Arkivfoto

Mens man på Christiansborg har brugt sensommeren på at lægge politisk arm om, hvordan landbruget skal løfte sin byrde i forhold til at hjælpe Danmark med at leve op til de mål for CO2-emission i landbruget, som man skal, fortsætter arbejdet ude i det ganske danske land med at gøre noget ved klimaudfordringen i praksis.

Flere steder er der initiativer i gang for at øge udbredelsen af biogasanlæg. Et af stederne er på Djursland, hvor man tidligere, uden held, har forsøgt at få oprettet et anlæg. For to år siden måtte man opgive at få et projekt op at stå, men i samarbejde med Nature Energy er der tegn på, at der kommer til at ske ting og sager.

- Vores opgave i arbejdsgruppen har været at afsøge, om der var opbakning til at blive biomasseleverandører til et nyt biogasanlæg på Djursland. Og det har vi fundet nu, siger Mogens Hjort Jensen, formand for Kvægbrugsudvalget, Djursland Landboforening.

Bolden hos Nature Energy

Med den viden er bolden så at sige spillet over på Nature Energys banehalvdel i projekteringen af anlægget.

- Nature Energy ville af gode grunde ikke gå videre med projektet, før der var opbakning nok til, at landmænd ville være leverandører til det. Så vi lavede en arbejdsgruppe, der skulle finde ud af, om der var det. Og det har vi fået nu, siger Mogens Hjort Jensen og tilføjer:

- Nu skal vi have overdraget oplysningerne videre til Nature Energy, og så skal de jo se, om det kan blive til et projekt. Det skal vi have et møde om snart.

Han vil dog ikke give nogen garanti for, at det bliver til noget endnu.

- Det er jo op til Nature Energy at få et overblik over, om det kan blive til noget. De arbejder med mange projekter, også flere end dem, der bliver til noget. Men første skridt var at få opbakningen til det, og det er jo kommet i hus, lyder det fra Mogens Hjort Jensen.

Vigtigt med NE-samarbejde

Som nævnt tidligere har man på Djursland før måttet opgive at få et biogasanlæg sat på skinner. Men det er væsentligt for planerne, at Nature Energy er med inde over, påpeger Mogens Hjort Jensen.

- Vi er enige om at arbejde videre med Nature Energy. Der er andre steder i landet, hvor man prøver at starte biogasproduktion op selv, men vores erfaring er, at som et lille andelsselskab er det utrolig svært at komme igennem myndighedsbehandling og den slags, siger han og tilføjer:

- Så hvis vi kan komme i gang med det på den her måde, synes vi, at det kunne være en fin løsning.

Der er endnu ikke officielt udpeget nogen lokation for det potentielle nye biogasanlæg, men det har tidligere været fremme, at det i givet fald skal placeres mellem Ørum og Nimtofte midt på Djursland.

Læs også