Høje energipriser øger salg af varmepumper

Energi Fyn oplever stor efterspørgsel på varmepumper. De høje energipriser gør, at flere ønske at skifte fra gas- eller oliefyr, og det giver i øjeblikket en leveringstid på op til tre måneder.

Energipriserne er høje. Siden efteråret har vi stort set oplevet konstant stigende priser, hvilket, ifølge Finn Andersen, kommerciel direktør hos Energi Fyn, blandt andet skyldes forsyningssikkerheden.

- Vandressourcerne i Norge og Sverige var lave i efteråret, ligesom produktionen af vindenergi herhjemme var 10 til 15 procent lavere i 2021, end hvad vi normalt forventer. Det gav højere energipriser og en usikkerhed omkring, hvorvidt der var produceret nok energi til, at alle kunne få, hvad der var behov for i løbet af vinteren.

- Heldigvis blev vinteren relativt mild, og decembers meget høje priser begyndte at falde i løbet af januar og ramte et – i forhold til efteråret 2021 – rimeligt prisniveau, forklarer Finn Andersen.

 

Krig og usikkerhed

- Priserne var på vej nedad, da krigen i Ukraine bryder ud, og nu er vi så igen der, hvor der er usikkerhed omkring forsyningen og en deraf stigende pris, siger Finn Andersen og uddyber, at mere end 30 procent af Europas samlede gasforbrug leveres fra Rusland.

Sammenholdt med, at Thyrafeltet i Nordsøen, hvor Danmark eller kunne hente sin gas, er forsinket, og først åbner i 2023, er Danmark blevet et gasimporterende land og dermed i gruppen af lande, der er afhængig af mængden af gas i det europæiske gassystem.

- Havde vi haft gang i Thyrafeltet som planlagt her i 2022, så havde vi haft en noget mere sikker forsyning. Men det er ikke tilfældet, og usikkerheden får priserne til at stige af frygt for, at Europa kommer til at mangle gas. Udbud og efterspørgsel bestemmer priserne, siger Finn Andersen og understreger, at udfordringen lige nu er, hvad der sker med Ukraine.

- Det er international politik, og ikke noget vi som energiselskab er involveret i, eller kan vide noget om. Vi forsøger at rådgive vores kunder efter bedste evne og i takt med tingenes udvikling.

Populære varmepumper

Her er der især efterspørgsel på rådgivning omkring varmepumper.

- Vi får mange forespørgsler, og de høje priser på gas får flere til at fremrykke beslutningen om at udskifte gasfyret med en varmepumpe. En beslutning som alligevel skal tages på et eller andet tidspunkt, som led i den grønne omstilling, fortæller Finn Andersen.

Han forstår udmærket forbrugernes frustrationer og ønske om at ændre til en billigere varmekilde. Og her er varmepumpen det rigtige alternativ til boliger i mere spredte bebyggelser.

- Mange er af den holdning, at de lige så godt kan skifte eksempelvis gasfyret nu, selvom det måske ikke er helt udslidt. Og det kan sagtens være en fornuftig beslutning, også selvom elpriserne er steget, da en varmepumpe, hvor varmen suges ind fra luften og videre over i vandet i radiatorerne, er en både klima- og prismæssig rigtig fornuftig investering, lyder det fra Finn Andersen.

Udfordres på levering

- Vi har desværre en leveringstid på visse modeller på to til tre måneder. Heldigvis går det jo den rigtige vej med vejret, så jeg tror ikke, det er noget, forbrugeren kommer til at få de helt store gener af - heldigvis.

Finn Andersen understreger, at den enkelte varmepumpe altid tilpasses husets størrelse, så der er sikkerhed for, at den kan varme hele huset op – også når vi en sjælden vinter rammer de rigtig lave minus grader.

- Et skift til en varmepumpe er selvfølgelig en tillidssag. Hos Energi Fyn er vi meget optaget af at give kunden den rigtige rådgivning i hele forløbet. Vi er med hele vejen, fra dimensionering af den rette varmepumpe og nedtagning af den tidligere installation - til montering af den nye varmepumpe, og det efterfølgende serviceeftersyn, der sikrer, at alt er indstillet korrekt, og kunden føler sig tryg, lyder det fra Energi Fyns kommercielle direktør.

Læs også