Sådan sparer du på forbruget og mindsker regningen

EjendomDanmark har samlet en række gode råd, som kan gøre energiforbruget og regningen mindre.

Prisen for el og varme er på sit højeste længe. Selvom sommermånederne ikke er de mest energislugende, kan de stigende priser godt give sved på panden her på vej ind i efteråret. Heldigvis er der rig mulighed for at sænke energiforbruget og spare penge på el- og varmeregningen.

- Den økonomiske situation og krigen i Ukraine har sat sit aftryk på de danske energipriser, som mange steder er steget markant. Så udover de åbenlyse klimahensyn, er der for mange en stor økonomisk gevinst ved at spare på energien, forklarer Jan Ellebye, PA-chef i EjendomDanmark.

Udnyt varmen

Med små ændringer i hverdagen, kan man nå langt og gøre en forskel for både sig selv og klimaet.

I sommerperioden har det oplagt at udnytte de højere temperaturer. Er det i ejendommen muligt at sende varmeanlægget på ferie, kan man ifølge Energistyrelsen spare op mod 5 procent af din årlige varmeregning.

Har man en tørresnor til rådighed, og anvender den i stedet for tørretumbleren, er der også penge at hente, og er man bortrejst, kan man med fordel afkoble de strømslugende apparater derhjemme, så de ikke står standby og forbruger strøm.

Varmen giver ofte trang til en ekstra tur under bruseren, men korter man fem af familiens ugentlige brusebade ned fra 15 til 5 minutter, kan man ifølge Energistyrelsen spare op mod 5.000 kroner om året.

Brug billig strøm

Prisen på strøm skifter hele tiden, og derfor kan man med fordel følge elprisernes udvikling time for time, og når det er muligt tilpasse sit strømforbrug herefter.

Virker overvågningen af elmarkedet uoverskueligt, kan man også have fokus på nogle af de mere simple ændringer i hverdagen, som eksempelvis at fylde opvaskemaskinen og vaskemaskinen helt op, slukke lyset når du forlader et rum og spare på det varme vand, som er væsentligt dyrere end det kolde vand.

Når det igen bliver tid til at tænde for radiatorerne for at holde varmen, kan man også se på muligheden for at sænke temperaturen med en grad. Ifølge Energistyrelsen gør det, at du kan spare fem procent på varmeregningen.

Energistyrelsen har samlet flere gode råd på www.sparenergi.dk

Læs også