Klimaråd vil skrue ned for biomassevarme
Det er vigtigt, at Danmark kommer væk fra brugen af naturgas, men det må ikke føre til øget forbrug af biomasse i blandt andet fjernvarmeanlæg, mener Klimarådet.

Vi skal væk fra brugen af gas til at varme bygninger op i Danmark, mener formand for Klimarådet, Peter Møllgaard. Foto: Jeppe Michael Jensen
Der er brug for en politisk drøftelse af, hvor meget biomasse, der skal bruges i den danske varmeforsyning i fremtiden. Det mener Klimarådet, der netop har sendt en ny rapport på gaden.
I analysten peger rådet på, at adgang til overskudsvarme, hurtig etablering og tæt bebyggelse er de væsentligste faktorer, som kommunerne bør se på, når de skal beslutte prioriteringer for fjernvarmeprojekter.
Det er nemlig her, at økonomien er bedst, og hvor man opnår den største velfærdsmæssige gevinst ved at etablere nye fjernvarmenet frem for alternativt at skifte til individuelle varmepumper, mener man i rådet.
Efterspørger regulering
Samtidig peger Klimarådet på, at en konvertering væk fra naturgas ikke bør føre til øget biomasseforbrug. Der bliver stadig etableret nye biomassekedler til fjernvarme i dag, selvom Klimarådets analyse viser, at det samfundsøkonomisk set er det dyreste af de undersøgte muligheder. Derudover er biomasse en knap ressource, som skal bruges med omtanke.
- Skiftet væk fra naturgas bør ikke føre til øget biomasseforbrug. Regeringen bør indføre regulering, der sikrer, at afbrænding af biomasse til fjernvarme ikke stiger. Biomasse er en knap ressource, som Danmark i forvejen bruger rigtig meget af, siger næstformand i Klimarådet, Jette Bredahl Jacobsen.
Til gengæld bør man i Danmark se på at få skiftet mere af varmeforsyningen om til varmepumper, siger formand for Klimarådet, Peter Møllgaard.
- Vi har travlt med at komme væk fra gassen. Naturgas er skidt for klimaet, og den russiske invasion af Ukraine har blot sat en tyk streg under, at jo hurtigere vi bliver fri for gassen, jo bedre. Fjernvarme kan være rigtig godt både økonomisk og klimamæssigt, men der er brug for, at myndighederne laver en klar prioritering mellem projekterne og satser på dem, der giver mest mening, siger han.
Der er cirka 400.000 bygninger i Danmark, som i dag varmes op af gas.