Minister indviede nyt sønderjysk biogasanlæg

Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Lars Aagaard, (M), havde både anerkendelse og støtte med, da han forleden indviede det nye Nature Energy biogasanlæg ved Kværs nær Gråsten.

Det nye biogasanlæg i Kværs ved Gråsten – anlægget blev officielt taget i brug ved årsskiftet. Foto: John Ankersen

- Det er fantastisk med dansk biogasproduktion. Men det kræver at parterne i det kan vinde hinanden både omkring samarbejde og investering. Det er med til at skabe et bedre land, lød det indledningsvis, da Klima, - Energi-, og Forsyningsminister, Lars Aagaard, (M), forleden var inviteret for officielt at indvi det nye store Nature Energy biogasanlæg ved Kværs nær Gråsten i Sønderjylland.

Han understregede samtidig, at grøn energi som biogas er en holdsport.

- Det er ikke kun i Folketinget, men også i det danske samfund, hvor lokalsamfund, fødevarebranche, lokalpolitikere og landbrug er med, sagde Lars Aagaard.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeren havde op til dagen netop godkendt, at Energinet, der hører under ministeriet, bygger syv nye anlæg i gastransmissionssystemet. De skal sikre, at lokalt produceret biogas kan løftes op og transporteres rundt i landet.

Uden de nye anlæg, ville der i perioder kunne opstå behov for at neddrosle biogasproduktion eller brænde overskudsgas af, når gasforbruget er lavt. En investering, der forventes at løbe op i tilsammen 773 millioner kroner.

Lars Aagaard understregede at biogas i form af organisk affald fra landbrug, industri og husholdningsaffald, sammen med sol og vind fremadrettet vil være en vigtig del af den danske grønne energiproduktion.

Ros til ministeren

Der var masser af ros og anerkendelse til ministeren i forbindelse med indvielsen i Kværs.

Adm. direktør i Nature Energy, Ole Hvelplund, fremhævede netop den forbedring og revidering af gasnettet, som bevillingen på de godt 700 millioner kroer, skal give.

Formand for Biogas Danmark, Henrik Høegh, kom i sin tale ind på de udfordringer og ikke mindst store muligheder, der ligger for Lars Aagaard omkring den fremtidige danske energiforsyning.

- Du kommer til at stå for en stor ændring af den danske energi-infrastruktur, lød det fra Henrik Høegh, der også roste ministeren fra bevillingen til biogasfordeling:

Anlægget i Kværs afgasser biologisk affald fra landbrug, industri og husholdninger og omsætter det til 25 millioner kubikmeter biogas, der fortrænger en tilsvarende mængde fossil naturgas fra energisystemet.

Den danske biogasproduktion har været stærkt stigende de seneste år og udgjorde med udgangen af 2022 hele 34 procent af det samlede danske gasforbrug.

Læs også