Omkring effekt og virkningsgrad handler det mere om indstilling af pillefyr eller -ovn end om mærket af piller, pointerer Anders Jensen fra Lindahl Biobrændsel.
Det gør ingen forskel, om man vælger det ene eller det andet mærke inden for træpiller. Det handler mere om indstilling af pillefyr eller -ovn, om skorstenstræk og antal bøjninger på røgrør.
Sådan lyder det fra Anders Jensen, der er uddannet landmand fra Høng Landbrugsskole, men for 17 år siden etablerede Lindahl Biobrændsel fra hjemadressen på gården i Hammer Hestehave ved Lundby i Sydsjælland. Navnet Lindahl stammer fra hustruens Mai-Britts mellemnavn.
Udtalelsen skal ses i relation til, at nogle kunder mener, at ét mærke af træpiller er bedre end et andet. Disse spekulationer afviser Anders Jensen og forklarer samtidig, at alle træpiller i bund og grund er lavet af træ.
I den store hal på gården står træpiller, træbriketter, tørret brænde og spåner stablet op på paller. Og mærkerne af træpiller i størrelserne seks og otte millimeter, typisk pakket i 16 kilos sække, er stort – Stora Enso, HP, Barlinek, Minisol, Heatles, Södra, Bionorr og Forssjö; for at nævne nogle.
Kiloprisen er næsten ens
- Vi har mange forskellige mærker, da nogle kunder sværmer mere til et mærke end et andet. Man skal dog vide, at de alle er lavet af træ, og regner man det hele sammen, er kiloprisen næsten ens. Samlet set er der normalt maksimalt 50 kroners forskel pr. tons på det dyreste og det billigste mærke, oplyser han.
Anders Jensen erkender dog, at nogle kunder føler, at ét mærke er bedre end et andet, og supplerer sin tidligere udtalelse:
- Vi har flere gange haft to kunder, der har samme fyr, har fået leveret fra samme læs og fra samme mærke, og alligevel oplever en forskel. Men det handler som nævnt om, hvordan fyret er indstillet, antal bøjninger på røgrør, og dermed også om skorstenstræk.
Hovedparten fra Sverige
Samtidig afviser Anders Jensen, at der i dag er forskel på, om pillerne kommer fra Sverige, Polen, Rusland eller et andet østland.
- De tider er forbi, hvor det, der kom fra Rusland eller østfra, var noget møg. De kan lave ganske udmærkede træpiller.
Hovedparten af de piller, Anders Jensen selv sælger, produceres i Sverige og 95 procent af hans forretning er netop baseret på træpiller. Det kunne måske være nærliggende at tro, at Anders Jensen selv tager ud og indstiller pillefyr. Det gør han dog ikke.
- Jeg skal ikke gøre mig klog på selve indstillingen af fyr og har heller ikke nogen særlige montører eller servicefolk, jeg som sådan anbefaler. På min hjemmeside har jeg dog oplysninger på et par stykker, jeg samarbejder med, fortæller Anders Jensen, som blev selvstændig ved lidt af en tilfældighed.
Vigtigt med lærlinge
- Jeg arbejdede i Taastrup Brændesalg ved Store Merløse, men da vi så havde købt ejendommen her, med henblik på at drive landbrug ved siden af, opstod tanken om at sælge lidt træpiller.
Til at begynde med stod Anders Jensen selv i fritiden og sækkede op i weekenderne, men i takt med at der kom et lille skilt ved vejen, og kundestrømmen blev større, blev også selvstændighedstrangen det. Og »resten er historie«, som Anders Jensen udtrykker det.
I Lindahl Biobrændsel er der foruden familien Jensen selv yderligere fire ansatte – deriblandt to lærlinge.
- Jeg synes, det er vigtigt, at vi i landbruget, i transportsektoren, ja faktisk i enhver virksomhed, er villige til at tage elever ind. I modsat fald kan vi ikke tillade os at pibe over, at det er svært at få arbejdskraft, påpeger Anders Jensen.
- Det kræver, fortsætter han, en indsats at have elever, men det er også sjovt at være med til at forme de unge mennesker, og så vide, at de kan klare sig, hvis de en dag vælger at arbejde for andre.
Energiafgift vil koste
Anders Jensen er ikke bleg for at lufte sin holdning, og han har også en mening om den særlige energiafgift på træpiller. Afgiften blev introduceret i 2013 for så at blive lagt i mølposen, men kommer nu måske igen op ad skuffen.
- Det er overordentlig trist, hvis man indfører en særlig afgift på træpiller. Det vil medføre, at det private marked vil søge til Tyskland, hvor momsen på biobrændsel i forvejen er lav; kun syv procent.
- En ny afgift vil betyde øget grænsehandel, og at vi slet ikke får salget af træpiller i Danmark. Dermed mister den danske stat både den nuværende moms, men også det varslede afgiftsprovenu. Samlet set 0-kroner i den danske statskasse, påpeger han og frygter samtidig, det vil koste danske arbejdspladser.
- Hvis vi gerne vil bevare livet på landet, må vi også have rimelige vilkår for virksomheder på landet og derigennem skabe arbejdspladser i landdistrikterne, slutter Anders Jensen.
Tradition bliver holdt i hævd
I weekenden 2.- 3. november klokken 9 til 15 (begge dage) holdes åbent hus hos Lindahl Biobrændsel. Det er fjerde gang, firmaet holder åbent hus, og vanen tro sker det hvert andet år.
Anders Jensen oplyser, at det giver noget omtale, og firmaet får på den måde gjort opmærksom på sin eksistens i Hammer Hestehave nær Lundby mellem Næstved og Vordingborg.
- Samtidig vil vi gøre opmærksom på, at vi er fuldt konkurrencedygtige med vores priser. Desuden kan vi fortælle og vise, at vi yder en stor service, når vi leverer piller. Og det er blandt andet på den, at vi er mere end fuldt konkurrencedygtige, fastslår Anders Jensen. /hs