Støtteordninger forsinket: - Det er ærgerligt

I denne uge har Landbrugsstyrelsen meldt ud, at miljøteknologiordning på 200 millioner kroner er skubbet til 2022. Samtidig vil styrelsen bruge seks måneder på at behandle ansøgninger om tilskud til rydning og hegning.

I juli 2020 meldte daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) glad ud, at han havde fundet flere penge til grøn omstilling af landbruget. Helt præcist lovede han blandt andet en ny miljøteknologiordning på 200 millioner kroner i 2021.

Den ordning kommer interesserede landmænd dog til at se langt efter. Onsdag meddelte Landbrugsstyrelsen, at ordningen er skubbet til foråret 2022. Årsagen til udskydelsen skal tilsyneladende findes i kapacitetsproblemer hos styrelsen.

I hvert fald vil man fra Landbrugsstyrelsen prioritere at færdigbehandle de landmænd, som allerede har fået tilsagn under miljøteknologiordningen ved tidligere ansøgningsrunder, før man åbner en ny runde. De får nu mulighed for hurtigere at indsende ansøgninger om projektændringer, når Landbrugsstyrelsens medarbejdere ikke skal bruge tid på at behandle nye ansøgninger.

- Når 2021-runden udskydes til foråret 2022 får vi mulighed for at åbne en robust ordning, hvor nye kunder nemt, enkelt og til tiden kan søge om tilsagn, ændringer og udbetaling, lyder det fra Landbrugsstyrelsen.

Ændringer i naturordning

Meldingen onsdag omkring Miljøteknologiordningen kommer efter, at Landbrugsstyrelsen i mandags også lavede ændringer til naturordningen om »Rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning«.

Her blev der i ordningen, der lukkede i februar i år, søgt om 41,3 millioner kroner til en ordning på 30 millioner kroner. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har her fundet yderligere 10 millioner kroner til ordningen. I stedet for at give ansøgere svar inden for tre måneder, som det først var meldingen, så vil Landbrugsstyrelsen nu bruge yderligere seks måneder på de sidste 163 ud af 553 ansøgningerne.

Forsinkelserne vækker bekymring hos Landbrug & Fødevarer.

- Det er ærgerligt, da vi skal have pengene ud at arbejde til gavn for landmænd, miljø og klima. Og vi skal jo være sikker på at pengene bliver brugt inden for de deadlines som EU stiller, så vi ikke ender med at stå i en situation, hvor vi skal sende pengene tilbage til EU, siger Niels Peter Nørring, klima- og EU-direktør i Landbrug & Fødevarer.

Ifølge L&F er det dog positivt, at der er fundet ekstra 10 millioner kroner til rydning og hegning i naturordnigen.

Ramt af massive besparelser

Landbrugsstyrelsen har dog i de senere år været ramt af massive besparelser på sit budget.

I de senere år har der ved en række ordninger været forsinkelser i styrelsens sagsbehandlinger. Fra Niels Peter Nørring har der tidligere lydt store bekymringer for nedskæringerne, og fra ham lyder det, at det er afgørende, at der er tilstrækkelig administrative ressourcer i Landbrugsstyrelsen.

- Ellers går det ud over landmænd, der investerer til gavn for miljø og klima, siger han.

Læs også