Efterspørgslen på kylling er stigende – en trend, der kun ser ud til at fortsætte. Derfor er Danpo på jagt efter nye kvadratmeter kyllingestalde.
Jungletrommerne buldrer – Danpo søger flere kvadratmeter kyllingehuse. Derfor havde Nellebrand, som er certificeret brand- og byggerådgivning grebet bolden og inviteret til temadag om opførelse af nye kyllingehuse kort før jul.
Her var over 60 mennesker samlet fra hele landet. Nogle var nuværende kyllingeproducenter, andre havde grise eller ren planteavl og var på jagt efter et ekstra ben at stå på, mens flere helt unge var nysgerrige på, hvad deres landmandsliv skal indeholde.
Og det blev hurtigt bekræftet, at det er ganske rigtigt. Danpo er på jagt efter flere kvadratmeter stalde.
- Jeg vil fortælle, om kylling er noget, der kan betale sig at gå i gang med i forhold til den situation, dansk landbrug er i, især når vi snakker klima og CO2. Og der må jeg bare sige, at så længe vi må spise kød, så er det kyllingen, der er at foretrække, når vi ser på de belastninger, som kyllingen har, der ligger utroligt lavt, sagde Tommy Dideriksen fra Danpo, som er konsulent i primærproduktionen. Han fastslog, at selv fisk er mere belastende for klimaet end kylling.
Kylling er over oksekød på McDonald’s
Tommy Dideriksen kunne fortælle, at forbruget af kyllingen er stigende.
- Det er en trend, der kun går en vej, og det er opad – det fortsætter.
Danpo-manden nævnte blandt andet virksomhedens gode samarbejde med McDonald’s, hvor kyllingekød for længst har overhalet oksekød.
- Vi producerer al nuggets, som bliver solgt i Norden, og alle »kyllingbøffer«, sagde han og fortsatte:
- De stiller også nogle krav, og det er med til at holde os alle sammen skarpe. Både os som virksomhed, men også de producenter, der leverer ind til vores værdikæde.
Danpo har to enheder
Danpo har to enheder. Hovedsædet i Farre ved Give, som er Danmarks største kyllingeforædlingsfabrik. Her produceres alle produkter, som bliver brugt på restauranter, fastfoodkæder og lignende.
- Vi ser en kæmpestor fremtid i den forædlingsfabrik. For et par år siden udvidede vi fabrikken, og der er yderligere udvidelsesmuligheder dernede, sagde Tommy Dideriksen.
Alle kyllinger slagtes på enheden i Aars, hvor der slagtes omkring 43 millioner kyllinger om året.
Følger efterspørgslen
Der slagtes to forskellige racer – en langsomtvoksende og en hurtigtvoksende.
- Som det er lige nu, kører vi halv-halv, fortalte Tommy Dideriksen.
Inden inflationskrisen på baggrund af blandt andet krigen i Ukraine, valgte Danpo at satse hundrede procent på de langsomtvoksende kyllinger.
- Det var den vej, alting gik, men så kom der en bølge, hvor alle bremser blev slået i, og vi måtte gøre noget andet, og det er det, vi gør nu. Vi indstiller vores produktion efter, hvad vores kunder efterspørger. Vi er kommet dertil, at vi ser det som meget vigtigt, at vi producerer det, kunderne ønsker, men vi starter ikke med at producere det, før de ønsker det, sagde Tommy Dideriksen.
Mere velfærd til de hurtigvoksende kyllinger
Et stigende forbrug af kylling er ikke den eneste grund til, at Danpo søger flere kvadratmeter stalde. For jo højere en andel langsomtvoksende kylling, der produceres, desto færre kilo kød kommer der ud af staldene, da de, som navnet antyder, går flere dage i stalden.
- Hver gang vi putter nogle langsomtvoksende kyllinger ind i en stald, så reducerer vi de kilo, der kommer ud af stalden, hvilket også er grunden til, at McDonald’s har sagt, at de ikke på nuværende tidspunkt skifter globalt til langsomtvoksende. Fordi så vil der ikke være kød nok til rådighed i verden til at fylde deres restauranter, lød det.
Derfor har Danpo også set ind i, at der skal gøre mere for de hurtigtvoksende kyllinger.
Fra januar bliver der opsat platforme i staldene med hurtigtvoksende kyllinger.
- Det er en platform, de kan gå op på eller søge ly under. Det er et adfærdsmønster, som kyllinger har. De vil gerne op at sidde, og de vil gerne søge ind under ting, sagde Tommy Dideriksen, som på den måde vil skabe mere værdi i den værdikæde på baggrund af kundernes efterspørgsel.
De over 60 besøgende gik hjem med masser af inspiration og viden om, om det er nu, de skal gribe bolden og enten bygge til deres nuværende produktion eller starte et helt nyt kapitel som kyllingproducent.
Danpo tilbyder tillæg til nye huse
- Vi mangler kvadratmeter i branchen og vi mangler det i Danpo. Det vi tilbyder producenterne er en DB-garanti i syv år på 650 kroner pr. kvadratmeter, et nyhus-tillæg i samme periode på 31 øre pr. kg. og så er der mulighed for at få de 31 øre udbetalt som lån »upfront«, når de første kyllinger slagtes, fortalte Tommy Dideriksen.
Det betyder at man kan få et lån på to millioner kroner i et staldbyggeri på omkring 3.000 kvadratmeter.
Danpo stiller en række betingelser. Blandet andet skal man som gennemsnit producere et kg kød, ud fra det som gennemsnittet i Danpo gør, for at kunne modtage en DB-garanti. Samtidig skal man også ramme gennemsnittet i forhold til belægningsgrad.
- Det vil sige, at hvis de ligger på 38 kg i gennemsnit og du ligger på 39 kg, så er du berettiget til alle kroner, der er deri. Ligger du nede på 27 kg pr. kvadratmeter, så skal det modregnes. Og det er simpelthen for ikke at skrive en blankoocheck for ikke at producere optimalt og ud fra fornuftige vilkår som om, det var ens egne penge.
Danpo tilbyder også et stort rådgivningssetup.
- Og så har vi også et tæt samrabejde med branchen i det hele taget, forklarer Tommy Dideriksen.
- Vi er klar til at producere kyllingkød til forbrugerne, så er det bare, om I er klar til at bygge husene?