Esbens øko-ænder havner både i Irma og Lofoten
Esben Nielsen økoænder vokser op på Lindbjerggård ved Randers. Men de havner ikke kun hos kunder i lokalområdet, men også i Lofoten i Norge og ved kunderne i Irma.

Siden 2006 har Esben Nielsen produceret økologiske ænder. Han har også kalkuner og gæs. Fotos: Tenna Bang
På Lindbjerggård trasker der lige nu en flok økologiske ænder rundt og hygger sig i halmen i laden og på de udendørs græsarealer.
Det plejer der ikke at gøre på denne tid, men dagligvarerkæden Irma har ringet til Esben Nielsen, og bestilt en sending mere lige inden jul.
Esben Nielsen har opdrættet ænder siden 2006 på Lindbjerggård ved Randers, hvor han er tredje generation.
Det startede med geder
Esben Nielsen er uddannet agronom og har arbejdet en årrække som svine- og økonomikonsulent, samtidig med han havde en malkekvægsbesætning på 40 køer indtil 1996. To år efter omlagde han til økologi.
I 80´erne faldt han pladask for Mohairgeder på et Landsskue.
- Den var helvedes dyr og så tænkte jeg, at det måtte være genialt at lave sådan nogle, griner Esben Nielsen, som er fuld af gode ideer og griber de muligheder der er.
- Jeg beskæftigede mig med Mohairgeder. Jeg var formand for Mohair-foreningen og direktør i de selskaber, vi lavede og importerede og eksporterede geder forklarer Esben Nielsen, som havde en forsøgsstation med geder på ejendommen, hvor der blandt andet også blev lavet ægtransplantationer.
Han blev hyret til at holde kurser om geder på Koldkærgaard.
- Jeg var den der vidste mest om geder i Danmark på det tidspunkt, det tør jeg godt garantere, siger Esben Nielsen med et smil på læben.
Lige nu er der ingen geder på Lindbjerggård, men Esben Nielsen tror, trods sine 72 år, ikke det er sidste gang, der har været geder på ejendommen.
Gæssene er favorit
Efter malkekøerne blev sat ud i 1996 blev Esben Nielsen ansat i et forsikringsmæglerfirma indtil 2000, hvor han solgte forsikringer primært rettet mod avls- og opformeringsbesætninger.
Herefter blev han ansat i en stilling, hvor han primært udarbejdede produktudviklingsansøgninger til økologer, frem til 2005. Det gav ham blod på tanden til selv at udarbejde produktudviklingsansøgninger.
- Jeg vidste at der ikke var givet tilskud til gæs i mange år. De sidste forsøg var lavet i 1963, for det kan jeg huske fra dengang jeg læste, så det fik jeg, fortæller Esben Nielsen.
Der flyttede derfor gæs ind på Lindbjerggård. Mange gæs. Da Esben Nielsen havde flest, lavede han 600 gæs om året.
Der var forsøg med forskellige racer, afgræsningsforsøg og meget mere.
- Og så blev jeg jo nok den der vidste mest om gæs i Danmark på det tidspunkt, griner Esben Nielsen.
Årets julegæs er slagtet. Det gælder også kalkunerne. Hunnerne med en vægt på omkring 6 kg. mens hannerne får lov at gå noget længere og kommer op at veje mellem 13-15 kg.
- Jeg har ænder, gæs og kalkuner, men jeg har også haft høns. Men gæssene er klart min favorit. De er flottere og sjovere, fordi de har en anden adfærd, som tiltaler mig meget, fortæller Esben Nielsen, som hvert år laver omkring 400 gæs. Han håber til næste år at skulle lave flere.
- Hvis jeg skal vælge, vil jeg hellere have gæs, end ænder, for gæs er bare sjovere, siger Esben Nielsen, som også producerer omkring 50 kalkuner om året.
Det mobile slagteri
I 2006 blev en af Esben Nielsens mange ideer igen til virkelighed. Han fik etableret et autoriseret mobilt slagteri, på baggrund af endnu en produktudviklingsansøgning.
Det var samme år, som Danmark for første gang oplevede fugleinfluenza, og det fik den iderige landmand, til at ringe til dagligvarerkæden Irma.
- Alt fjerkræ skulle holdes inde det år og jeg begyndte at regne på hvor mange ænder jeg kunne lave i mine haller, og ringede til Irma og spurgte, om de ville købe 3.000 økologiske ænder, og det ville de gerne.
- Jeg havde faktisk ikke en skid forstand på ænder, da jeg startede, men de var solgte på forhånd, og det gik fint, fortæller Esben Nielsen, som siden har haft kontrakt med Irma.
I år får Irma, når sidste hold er slagtet, omkring 1.800 ænder i alt. Her udover sælger Esben Nielsen ænder gennem sin egen gårdbutik, omkring 200, og så sælger han en del til andre gårdbutikker.
- Hvert år kommer der blandt andet et par i min gårdbutik og køber ænder til jul. De er fra Kristiansand, men skal holde jul Lofoten, smiler Esben Nielsen.
Wagyu er næste eventyr
Esben Nielsen har, lige bortset fra i år, udelukkende et hold ænder årligt. Det er Mulardænder, som er en krydsning mellem en moskusand og en gråand, og spørger man Esben selv, er spisekvaliteten helt i top, fordi mulardanden får de bedste egenskaber fra begge racer.
Ænderne ankommer daggamle om sommeren, og starter deres liv i kostalden, inden de kommer på græs. Kostalden er nemlig tom om sommeren.
Da Esben Nielsen solgte sine malkekøer, begyndte han at producere jerseystude. Men de er senest skiftet ud med racen Wagyu, eller er i hvert fald på vej til det. Esben Nielsen startede med hundyrskrydsninger efter Jersey og Wagyu og krydser nu hele tiden ind med Wagyu, så besætningen med tiden bliver en ren Wagyu-besætning.
- Jeg forventer at skulle have 15 køer, og så regner jeg med at blive rig, det er verdens dyreste kød, griner Esben Nielsen lunefuldt.