Salg af slagtet fjerkræ – Kender du kravene?
Opdrætter du fjerkræ og ønsker du at sælge direkte til forbrugeren? Fødevarestyrelsen beskriver rækken af regler og registreringer. der skal opfyldes, før salget kan begynde.

Fødevarestyrelsen har lavet en guide, der fortæller om reglerne for opdræt og salg af fjerkræ direkte til forbrugeren. Arkivfoto: Camilla Bønløkke
Som opdrætter af fjerkræ må du slagte og sælge eget slagtet fjerkræ, som for eksempel høns og kyllinger, kalkuner, ænder, gæs og duer, direkte til forbrugere.
Det oplyser Fødevarestyrelsen i en meddelelse, hvor de samtidig påpeger, at de har lavet en guide, der fortæller om reglerne afhængigt af, hvor mange slagtede dyr, du vil sælge, og hvem du vil sælge til.
Særlige krav til nogle arter
Høns, kyllinger og kalkuner skal være kontrolleret for salmonella.
Ifølge Styrelsen er der endvidere nogle særlige regler, hvis du har kalkuner. Reglerne finder du i Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af slagtekalkuner (retsinformation.dk), hvortil link også er at finde på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Når du slagter dyrene
Du må plukke og tage organerne ud af slagtet fjerkræ før salg, men det er ikke et krav. Slagtning og efterfølgende behandling skal ske på bedriften (din ejendom), og du skal sørge for, at det foregår hygiejnisk forsvarligt.
Endvidere skal det animalske affald bortskaffes efter bestemmelserne om animalske biprodukter. Ligeledes skal reglerne for slagtning og aflivning af dyr overholdes.
Det direkte salg
Du må gerne sælge det slagtede fjerkræ direkte til forbrugere, og du må sælge dit fjerkræ fra din bedrift, ligesom du også må levere det slagtede fjerkræ til de enkelte forbrugere. Hvis du vil sælge dine fødevarer til forbrugere fra for eksempel en gårdbutik, gælder derimod nogle andre regler.
Det er tilladt at sælge op til 2.000 stykker slagtet fjerkræ om året. Det er inklusiv et salg direkte til forbrugere, og hvis du også sælger slagtet fjerkræ til lokale detailvirksomheder.
Fødevarestyrelsen påpeger, at du skal dokumentere dit salg. For hvert år skal du kunne dokumentere, at du ikke sælger mere end 2.000 stykker slagtet fjerkræ direkte til forbrugere og lokale detailvirksomheder til sammen.
Hvis du producerer mere fjerkræ, skal de slagtes på et autoriseret slagteri.
Registrering flere steder
Du skal registrere dig hos Fødevarestyrelsen for at sælge fjerkræ direkte til forbrugere.
Du skal også registrere dig som primærproducent til at fodre dine dyr og til at producere fødevarer på landbrugsindberetning.
Endelig skal du registrere dig som primærproducent på landbrugsindberetning.dk, og hvis du opdrætter økologisk fjerkræ, skal du være registreret til det hos Landbrugsstyrelsen.
Din fjerkræflok skal endvidere være registreret i CHR (det Centrale HusdyrbrugsRegister).
Find meget mere om alle regler og krav til fjerkræhold og ikke mindst om slagtning og salg til forbrugere på Fødevarestyrelsens hjemmeside under »Mindre salgsaktiviteter-Salg af slagtet fjerkræ til forbrugere«