Nye udbrud af fugleinfluenza: - Det er bekymrende

Søndag meldte Fødevarestyrelsen ud, at yderligere to fjerkræbesætninger var blevet ramt af fugleinfluenza, og derfor nu er i gang med at aflive 62.000 dyr.

Søndag kom det frem, at en kalkunfarm med næsten 40.000 dyr var ramt af fugleinfluenza. Men det var ikke den eneste dårlige nyhed på området i denne weekend. Således var en besætning med 22.000 æglæggende høns også ramt af den smitsomme sygdom.

- Det er bekymrende, at vi slutter ugen med endnu to store udbrud. Tidligere på ugen har vi måttet aflive tre store kalkunbesætninger i Sydvestsjælland, og vi må på baggrund af de mange udbrud endnu en gang advare om, at smitte fra vilde fugle udgør en stor risiko for alle fjerkræhold, både store og små. Det understreger vigtigheden af god smittebeskyttelse, og at Fødevarestyrelsens råd og regler efterleves, siger enhedschef Mette Kirkeskov Sie, Fødevarestyrelsen.

For at begrænse smitterisikoen – og for at minimere dyrenes lidelser gik Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen søndag i gang med at aflive dyrene.

11 udbrud i denne sæson

I både Ruds-Vedby og ved Tinglev har Fødevarestyrelsen oprettet restriktionszoner, dels en tre kilometer-beskyttelseszone og dels en ti kilometer-overvågningszone rundt om den smittede besætning. Zonerne bliver oprettet for at begrænse risikoen for smittespredning.

I begge zoner skal fjerkræ- og fugleejere registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. I zonerne er det blandt andet forbudt at afholde udstillinger med fugle og flytte fugle og produkter fra fugle indenfor og ind og ud af zonen, med mindre Fødevarestyrelsen har givet tilladelse.

Weekendens to udbrud er de seneste i en lang række af udbrud med fugleinfluenza i Danmark. Fødevarestyrelsen oplyser til Effektivt Landbrug, at der siden den 6. november sidste år, altså indenfor de sidste fire måneder, er blevet konstateret fugleinfluenza 11 gange, seks af gangene i Vestsjælland.

Læs også