Mosteri mod madspild

363.000 kilo æbler fra danske haver og plantager fik Orskov Foods i Ørbæk sidste år indsamlet og omdannet til most.

I 2020 blev det til i alt 316.084 liter »Årets Ævlerov« æblemost, som er solgt i Rema 1000-butikker i et samarbejde med Foreningen Stop Spild Af Mad.

Siden 1938, altså i 83 år, har Ørbæk Mosteri lavet most på æbler fra danske private haver. For hver 10 kilo æbler får haveejerne en liter æblemost retur.

De 363 ton æbler, som fynboerne leverede i efteråret 2020, blev til i alt 316.084 liter »Årets Ævlerov« æblemost.

Æblemosten er ganske populær og er udsolgt i alle de Rema 1000 butikker, som sælger »Årets Ævlerov«. Samarbejdet støtter også foreningen Stop Spild Af Mad’s fortsatte arbejde i kampen mod madspild.

Hos Orskov Foods, der ejer mosteriet, er man glade for at kunne bidrage til kampen mod madspild:

- Det har altid ligget i vores dna, at vi vil undgå spild. Derfor er vi også rigtig glade for, at »Årets Ævlerov« har haft held med få forbrugerne til at se det gode i at vælge en dansk æblemost, der både giver god smag i munden, fordi den smager godt, og fordi den er med til at reducere madspild. Derfor er vi også meget begejstrede for, at vores samarbejde med Rema 1000 har resulteret i, at vi nu kan støtte foreningen Stop Spild Af Mad, så de kan fortsætte deres vigtige arbejde, siger Jesper Dalskov-Rasmussen, der er salgschef hos Orskov Foods.

Skæve produkter

Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad, glæder sig også over samarbejdet:

- Vi er rigtigt glade for samarbejdet med Orskov Foods og Rema 1000. Det er positivt at se, at både danske haveejere, de store og toneangivende virksomheder og producenter går forrest i kampen mod madspild og skaber konkrete og målbare resultater.

- Foreningen Stop Spild Af Mad har allerede flere igangværende og kommende erhvervspartnerskaber om blandt andet de »skæve« grøntsager, som er med til at redde tonsvis af ukurante, 2. sorterings og frasorterede fødevarer. Det er et område med stigende interesse hos de danske fødevareproducenter - og de kontakter os jævnligt med henblik på samarbejde.

Læs også