Nystiftet forening til kamp mod ulvene

Holdningen til ulvene er klar i den nye forening Ulvefrit Danmark, som dog også må forvente mod-

stand i en følelsesladet debat.

Storålam ved Holstebro har mistet adskillige lam efter ulveangreb.
Ulvefrit Danmark er navnet på en nystiftet forening, der – som navnet tydeligt indikerer – arbejder på at få udryddet ulvene i Danmark.
Dannelsen af foreningen kommer naturligvis som en kulmination på den til tider hidsige debat, der har været om ulvens fremkomst i det jyske, hvor adskillige landmænd har mistet dyr.
Det frustrerer blandt andre Kim Paulsen, der blev udnævnt til formand i Ulvefrit Danmark, der straks efter den stiftende generalforsamling, der foregik i Ørnhøj ved Herning, fik over 100 medlemmer – og 100 andre er på vej lyder det.
- De (ulve, red.) spiser stort set alt, hvad de kan få fat i. Får, lam, kalve. Det kan jo ikke passe, at landmænd skal lægge kalve eller får eller lam til, for at ulven kan trives, siger Kim Paulsen, som blandt andet savner klarhed over, hvad man må, og hvad man ikke må, for at regulere ulvebestanden i Jylland.
 

Slinger i ulve-facts

Kim Paulsen ser derfor frem til, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) kommer på banen med en ny vildtforvaltningsplan, der kan gøre det mere enkelt at regulere problemulve.
- Det spiller ikke, at landmanden, hvis han ser sine dyr blive spist af en ulv på marken, ikke må tage en riffel og skyde den. Hvis man ønsker at få fjernet en problemulv, skal man jo først ansøge ved Naturstyrelsen, og inden man får tilladelse, er ulven måske ikke i nærheden mere.
Ifølge Richard Østerballe, der er biolog og direktør for Givskud Zoo, kan man ikke undgå at skulle tage stilling til visse
dilemmaer om ulve i Danmark.
- Jeg tror ikke, at man kan pille følelserne ud af den her debat. Det kan vi jo også se i vores nabolande som Norge og Sverige, hvor debatten er meget følelsesladet, fortæller Richard Østerballe, der til daglig har udsigt til otte canadiske ulve i Givskud Zoo.
- I min optik er det selvfølgelig vigtigt, at man forholder sig til facts. Der har desværre været slinger i de facts, man har haft. Det blev hævdet, at man havde 30 ulve, senere bare tre, så det har også været lidt uheldigt, tilføjer Richard Østerballe.
 

Mangler vild natur

Han påpeger, at selv om der nu har været ulve i Danmark i nogen tid, er konsekvenserne af deres tilstedeværelse ikke til at kunne overskue. Det skyldes blandt andet, at der mangler reel vild natur, som ulvene kan være i.
- Vi har bare ikke den vilde natur, man har i Tyskland. Når nu hvalpene spredes fra den ulvefamilie, der er i Idom, senere i år, kan de ikke blive der, hvor de er født, for der er der ikke plads. Så er de nødt til at gå andre steder hen, forklarer han og tilføjer:
- Det vil tage nogle år, før vi helt er klar over, hvad det vil betyde, at der er etablerede ulve i Danmark. For vi kan ikke sammenligne med forholdene i Polen og Tyskland. Det, som vi kalder vildtreservater, er reelt kulturlandskab. Det bliver en udfordring i forhold til hele problematikken, lyder det fra zoo-direktøren.

Læs også