Seneste fund af afrikansk svinepest vækker nervøsitet i Danmark

Efter fund af afrikansk svinepest i tamsvinebesætninger i Tyskland i sommer er der øget årvågenhed i den danske svinesektor for at sikre sig imod, at den dødelige dyresygdom havner på dansk jord.

Den 10. september 2020 blev der for første gang konstateret afrikansk svinepest i vildsvin i Tyskland. Det fik en række lande, herunder Kina, Sydkorea og Japan, til at indføre importforbud mod tysk svinekød. Arkivfoto

375 kilometer fra Danmark.

Så tæt på er den afrikanske svinepest (ASF) nu. Og over sommeren har ASF-udbruddene i vildsvinepopulationer såvel som tamsvinebesætninger i Tyskland bevæget sig tættere og tættere på den danske grænse.

Derfor var det heller ikke så mærkeligt, at Fødevarestyrelsen fredag udgav en pressemeddelelse, hvori den advarede imod farerne ved et eventuelt dansk udbrud af den dødelige dyresygdom. Her understregede styrelsen vigtigheden af at være forsigtig, når man rejser til og fra ASF-ramte områder i Europa og i resten af verden.

- Bare et enkelt tilfælde af afrikansk svinepest på dansk grund vil medføre tab i milliardklassen på grund af udgifter til bekæmpelse af sygdommen og tabte eksportindtægter, udtaler dyrlæge og sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Signe Balslev, i pressemeddelelsen.

Og spørger man veterinærdirektør ved Landbrug og Fødevarer, Jens Munk Ebbesen, må vi gøre alt, hvad vi kan, for at undgå en smittespredning til Danmark.

- Det er en trussel, som er der stadigvæk, og som vi stadig skal tage alvorligt, siger han.

 

Side

2-3

Læs også