Græsprotein uden bismag
Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har fundet teknikken og indkøbt udstyr til i pilotskala at kunne producere bæredygtigt grønt protein uden uønsket bismag til fødevarebrug.

Der er et stort potentiale i protein fra græs. Nu er danske forskere også langt med at udvikle det til fødevarebrug. Foto: Colourbox
FORSKNING Køer kan godt lide, at græs smager af græs. Men hvis mennesker skal spise bæredygtigt protein udvundet af grøn biomasse som f.eks. rajgræs og lucerne, er det afgørende, at det ikke har en smagsprofil, som nogen – mens de vrænger på næsen – beskriver som ’kostald’.
Det ved forskere fra DTU Fødevareinstituttet, som i fire år i forskellige forskningsprojekter har arbejdet på at trække proteiner ud af bæredygtige, grønne biomasser. Det gør de ved at presse proteinholdig væske ud af biomassen. Væsken tørrer de så til pulver, som kan bruges i forskellige fødevarer.
Det grønne protein er endnu ikke fødevaregodkendt, men på DTU Fødevareinstituttet forudser forskerne ikke, at vejen dertil er så lang som for andre nye fødevarer. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har nemlig allerede sagt god for, at hele lucerneplanten er sikker for mennesker at spise, og at et proteinkoncentrat fra den kan bruges som kosttilskud.
jba