Generalforsamling: - Masser af dejlige ting og sorte skyer
Gefion-generalforsamlingen torsdag aften var med millionoverskud i regnskabet og en formandsberetning, der lovpriste det danske landbrug. Men samtidig blev det også understreget, at der er rigeligt at kæmpe for og masser af trusler i horisonten.

Torben Hansen (tv) var i godt formandshumør under beretningen, men påpegede også, at der er rigeligt at kæmpe for politisk. Fotos: Alexander Dornwirth.
Med minimum en meters mellemrum blandt de deltagende og idyllisk sommervejr udenfor kunne landboforeningens Gefions årlige generalforsamling med tre måneders corona-forsinkelse endelig komme i gang.
Og det var en ualmindelig veloplagt formand i form af Torben Hansen, der med smil kunne aflægge sin ordinære formandsberetning. Blandt andet med en indledning over de ti bedste grunde til at være landmand i dagens Danmark, og at corona-situationen ikke havde påvirket landboforeningens og rådgivningshusets daglige arbejde i nævneværdig negativ grad.
- Nu er høsten allerede så småt begyndt, stumper og reservedele er kørt i en lind strøm, og nu ser vi ovenikøbet studenterne komme kørende, lød det med stort smil fra Torben Hansen, som desuden med udgangspunkt i det positive regnskab også kunne konkludere, at det var den rette beslutning for Gefion og DLS at etablere landbrugsrådgivningen VKST i 2017.
Det var dog ikke fordi, at de sorte skyer ikke blev malet på himlen. På den front var der som sædvanligt rigeligt at tage fat på.
Torben Hansen kunne forsikre, at landboforeningen gør sit ypperste i det politiske og faglige arbejde med at få overbevist politikere og diverse skeptikere om det danske landbrugs fortræffeligheder og kampen for fagligheden, når det kommer til de betændte politiske sager såsom BNBO-sprøjteforbuddet, paragraf 3-arealer, det politiske pres mod glyfosat, slamdumping i fjorde, målrettede efterafgrøder, vandplaner, år 1900-problematikken og så videre.
Reglone-ragnarok
Derudover var der hele snakken om Reglone-forbuddet, som Torben Hansen ser som et »ragnarok« for kartoffel- og frøgræs-produktionen i Danmark.
- Jeg frygter helt reelt set, at forbuddet mod Reglone vil betyde, at produktionen af engrapgræs vil blive en saga blot. Det her kommer til at koste op imod én millard kroner. Og at vi så får at vide, at vi kan bruge pelargonsyre i stedet for. Ingen ved om det virker, ingen ved om det kan leveres, og belastningsinddekset er ti gange større end Reglonen, lød det frustreret fra Torben Hansen, som også politisk måtte kaste håndklædet i ringen i forhold til BNBO-sprøjteforbuddet.
- Jeg tror desværre, at det er en kamp, vi må indse, vi har tabt. Fagligt er der intet af det, der giver mening, men det er det, som politikerne har villet, og så må vi få det bedste ud af situationen, sagde formanden, som også så små lyspunkter.
- Det omstridte, nye højdekrav til svinetransporter blev udskudt i sidste øjeblik. Et impulskrav der ville koste 100 millioner kroner, og, igen, hvor der ikke er noget fagligt belæg for at indføre det, hvilket flere foreninger har påpeget. Så det politiske arbejde virker, kan vi bare konstatere, sagde Torben Hansen.
Vi skal passe på
Derudover påpegede formanden, at det, som han og resten af bestyrelsen i Gefion gerne vil påpege og hele tiden forsøger at understrege i forhold til vandløbsdebatten, er, at kvælstofudledningen fra landbruget ikke er hele ligningen, når det kommer til vandmiljøets økologiske tilstand.
- Vi skal ikke sige, at kvælstof ikke betyder noget. Men det betyder kun 20-25 procent i ligningen. Resten er eksempelvis spildevand, klimaforandringer, invasive arter, m.m.
Da det kom til muligheden for at stille spørgsmål til formanden, var der flere personer, der påpegede sagen om spildevandet og byboernes forurening, som har været på dagsordenen i godt en måneds tid. En sag, der for alvor blussede op, da det kom frem, at det storkøbenhavnske rensningsanlæg Lynetten bad om automattilladelse til at kunne dumpe 290.000 kubikmeter urenset spildevand direkte ud i Øresund.
- Vi skal passe på med, at vi ikke taber sagen på gulvet ved at sige »der kan I se, det er ikke vores skyld«. Det kan ende med at give tilbageslag. Lad befolkningen danne deres konklusioner selv, lød det blandt andet fra et medlem, hvilket Torben Hansen var enig med ham i.
Genvalgt som formand
Under generalforsamlingen blev Torben Hansen genvalgt som formand uden modkandidater.
Derudover blev Yke Kloppenburg, Villads Sørensen, Joachim Clausen, Jens Henrik Madsen, Henrik K. Madsen, Henrik Buhmann og Harald Palmvang valgt til bestyrelsen, uden der var behov for kampvalg.
Millionoverskud i både Gefion og VKST
Gefion havde et årsresultat på 2,38 millioner kroner efter skat.
VKST I/S kom ud af 2019 med et resultat på 2,1 millioner kroner, hvilket betegnes som tilfredsstillende af bestyrelsen.
Samlet set bliver resultatet i de tre enheder VKST I/S, DLS og Gefion på 3,1 millioner kroner, som er koncernresultatet.
En analyse af koncernens pengestrøm viser, at likviditeten er i fin balance, idet driften giver et pænt likviditetsoverskud.
Under VKST’s regnskabsberetning påpegede administrerende direktør Mads Birk Kristoffersen, at der er sket en positiv tilgang af folk, der betaler deres regninger, og at det også går bedre for VKST Revision.
Derudover blev det påpeget, at fusionen af landbrugsrådgivningen allerede nu har givet en gevinst på 3,9 millioner kroner, og at det nye store rådgivningshus har gjort det markant lettere at tiltrække de kloge hoveder, når der skal rekrutteres nye medarbejdere.