Den forgangne roekampagne har været præget af stor uenighed mellem Nordic Sugar og Danske Sukkerroedyrkere, og det fyldte også meget i den del af bestyrelsens beretning, som roedyrkernes formand, Troels Frandsen, stod for.

Faktisk kom problemerne til udtryk allerede inden beretningen. I sin velkomst til de næsten 250 roedyrkere meddelte Troels Frandsen således, at uoverensstemmelserne tilsyneladende havde medført et kollektivt afbud fra Nordic Sugar.

Det var ellers meningen, at Jannik Olejas, der 1. januar 2025 tiltrådte som ny administrerende direktør i Nordic Sugar, skulle have holdt et indlæg på roedyrkernes generalforsamling, men sådan gik det altså ikke.

Udover Jannik Olejas var også Claus Nørgaard, chef for Agricenter, samt Jesper Jeppesen og Allan Borreskov, fabriksdirektør på sukkerfabrikken i henholdsvis Nykøbing Falster og Nakskov, omfattet af Nordic Sugars »protest-afbud«, der også medførte, at ingen Nordic Sugar-medarbejdere overværede generalforsamlingen, som det ellers er kutyme.

Uenighed om kvalitet

Uoverensstemmelserne mellem parterne har stået på i flere måneder og skyldes stor uenighed om kvaliteten af den prøvetagning, Nordic Sugar står for. Det er nu endt med, at Danske Sukkerroedyrkere har taget sagen til voldgift – medmindre Nordic Sugar i sidste øjeblik ændrer kurs og kommer roedyrkerne i møde.

Roedyrkerne har ikke megen fidus til Nordic Sugars nye Rüpro-prøvetagere, som på fabrikken i både Nykøbing Falster og Nakskov har erstattet de gamle Cockedge-prøvetagere.

Ifølge Nordic Sugar skulle prøvetagningen komme til at gå hurtigere end tidligere, og kvaliteten af prøverne, som sendes til analyse, ville være uændrede. Det er bare ikke tilfældet, påpeger roedyrkerforeningen.

- Efter ganske få dage af 2024-kampagnen i september stod det klart for os, at der var problemer med de nye prøvetagere på fabrikkerne, fortalte Troels Frandsen, da han forklarede om hele problemstillingen.

- Efter ganske få dage af 2024-kampagnen i september stod det klart for os, at der var problemer med de nye prøvetagere på fabrikkerne.

Troels Frandsen

Knap 250 roedyrkere var med til generalforsamlingen i Sakskøbing Sportscenter. Foto: Jesper Hallgren

Knap 250 roedyrkere var med til generalforsamlingen i Sakskøbing Sportscenter. Foto: Jesper Hallgren

Problemer på to punkter

Her oplyste han, at problemerne kunne deles op i to dele, som begge er forbundet med det nye Rüpro-system.

- Punkt et. Manglende udtagning af prøver, hvor dyrkerne ikke fik udtaget det antal prøver, som de havde krav på i henhold til kontrakten. Herunder også manglende eller forsinkede oplysninger om leveringerne via dyrkernes personlige del på Nordic Sugars hjemmeside, tilsvarende via app’en.

- Punkt to. De målte renhedsprocenter på prøverne fra roelæssene viste værdier, som lå betydeligt under det forventede – taget i betragtning at vejrforhold og optagningsforhold var optimale og tilsvarende det leverede roemateriale.

Danske Sukkerroedyrkere rettede naturligvis hurtigt henvendelse til Nordic Sugar, og der har været et utal af møder for at finde en tilfredsstillende aftale, men det er altså endnu ikke lykkedes. På roedyrkerforeningens foranledning er der derfor nu udsigt til en voldgiftssag.

Indlæg fra advokat

Under den to timer lange beretning orienterede Troels Frandsen grundigt om hele forløbet, og han kom også ind på de økonomiske konsekvenser for roedyrkerne, der ikke høster den indtægt for roerne, som de er berettiget til.

Der var ikke mange rosende ord om Nordic Sugar i den gennemgang, men med det kollektive Nordic Sugar-afbud kan man betegne det som »et angreb for døve ører«.

I forbindelse med beretningen var der undervejs også et indlæg fra advokat Michael Klöcker, som er leder af advokatfirmaet DLA Piper Danmarks afdeling for konkurrenceret.

Det var med et indlæg om Nordic Sugar og konkurrenceret, hvor advokaten påpegede flere forhold, hvor der er plads til bedring hos Nordic Sugar, der i dag blandt andet anvender en praksis, hvor nye dyrkere opnår en bedre position end eksisterende dyrkere, hvilket Michael Klöcker betegnede som »problematisk«, da det kan være i strid med forbuddet mod at misbruge en dominerende stilling.

På de indre linjer hos Danske Sukkerroedyrkere medførte generalforsamlingen en enkelt ændring i bestyrelsen. Anders Tobiasen fra Nakskov blev valgt som afløser for Michael Hansen, Kettinge, der ikke ønskede at genopstille.

Det gjorde til gengæld de fire andre, der var på valg, og der var genvalg til både Helge Danneskiold-Samsøe, Søllested, Jesper Strange, Nykøbing Falster, John Reese Jensen, Slagelse, og formand Troels Frandsen fra Nysted.