Spændt på den største omlægning i nyere tid

LandboNord-formand, Niels Vestergaard Salling, spår Landbrugspakken til at blive den største omlægning af dansk landbrug i nyere tid. Det bliver dog langt fra den eneste hurdle den kommende tid.

- Hvis man tror, at kampen er overstået efter Landbrugspakken, bliver man skuffet, konstaterede formand Niels Vestergaard Salling. Fotos: Christian Carus Generalforsamlingerne i LandboNord plejer at trække omkring 100 medlemmer til Brønderslev, men i denne omgang var kun knap 50 mødt op.

- På den positive side kan vi se tilbage på et år med gode priser for alle driftsgrene - hvis man ser bort fra minkene - men vi står foran en klatrevæg og ved endnu ikke, hvilken vej, vi skal klatre. Men ret nu ryggen, for vi kan altså være stolte af det, vi laver.

Sådan lød den afsluttende bemærkning, da Niels Vestergaard Salling forleden lukkede foreningens generalforsamling og sendte de små 50 fremmødte gæster hjem fra lokalerne i Brønderslev.

En del af grebene til klatrevæggen bliver monteret, når den nye landbrugspakke falder på plads – formentlig først engang efter sommerferien – og Niels Vestergaard Salling venter spændt på udfaldet.

- Landbrugspakken bliver nok den største omlægning af dansk landbrug i nyere tid. Jeg vil håbe på, at det bliver et nogenlunde bredt forlig med De Radikale og blå blok. Men hvis blå blok er på vej ud af forhandlingerne, bliver jeg for alvor nervøs. For hvad er det så, vi kigger ind i? lød det fra formanden, da der blev spurgt ind til landbrugsforhandlingerne og forlydender om, at Venstre overvejer at trække sig fra dem.

Dyrevelfærd skal diskuteres

Hvordan Landbrugspakken end lander, bliver det dog på ingen måde sidste hurdle op ad klatrevæggen, fastslog formanden.

- Hvis man tror, at kampen er overstået efter Landbrugspakken, bliver man skuffet. Efter pakken venter en diskussion om dyrevelfærd, som det også er blevet tid til at lave en ny aftale om. Her tror jeg også, vi kan vente at se ind i hårde stramninger. Regler om løsgående søer i farestalden, nye transport-betingelser og regler for kvæg og fjerkræ, spår Niels Vestergaard Salling, der allerede har set strikse regler ramme tyske landmænd.

- I Tyskland demonstrerer de over, at de har fået meget strammere krav end landene omkring dem. Og hvis vi fortsat vil kunne eksportere til vores største marked, bliver vi også nødt til at matche deres standarder. Derfor tror jeg ikke, der er nogen vej uden om, konstaterede han.

Skal samarbejde

Mens strammere krav på miljø-, klima- og dyrevelfærdsområdet er uundgåelige, fastslog Niels Vestergaard Salling, at der bliver arbejdet på højtryk for at finde løsninger, som landbruget kan leve med.

En af vejene dertil er samarbejde med partnere, man måske ikke er grundlæggende enige med.

- Klimapartnerskaber og alliancer er nødvendige, hvis vi skal have mulig for at påvirke og lave indspil til politikerne. Vi er bestemt ikke altid enige med politikere eller Danmarks Naturfredningsforening, men på de punkter, vi kan samarbejde, skal vi gøre det. På den måde kan vi flytte tingene mere, flytte nemmere og flytte hurtigere end hvis vi bare står i døren og peger ad de andre og siger, at vi synes, de er dumme, sagde formanden i sin beretning.

Niels Vestergaard Salling blev genvalgt som formand uden modkandidater.

Årets resultat 2020

LandboNords har fremlagt sit regnskab.

Omsætning: 155.554.000 kroner

Årets resultat: 9.808.000 kroner

Egenkapital: 50.152.000 kroner

Hørt på generalforsamlingen

Uffe Bertelsen, adm. Direktør, LandboNord:

- 2020 blev et rigtig godt år for en rådgivningsvirksomhed som vores. Det troede jeg ikke i dagene omkring 11. marts sidste år.

- Vores årlige omsætning i forhold til minkavl har været i millionklassen. Så nedlukningen af erhvervet kan også få betydning for vores rådgivningsvirksomhed.

Niels Vestergaard Salling, formand, LandboNord

- Jeg har snakket om fusion i mange år. Vi har været klar til at gå sammen med LandboThy tidligere, og på et eller andet tidspunkt kommer vi til at lægge os sammen med nogen. Vi hænger på ingen måde i skorpen, men vi skal gøre op med os selv, hvornår det er tid og med hvem, der er muligheder. Carl Christian (Pedersen, formand for Agri Nord, red.) har sagt, at Agri Nord ikke skal være sammen med nogen, så umiddelbart er det ikke en mulighed.

Læs også