KHL-formand: Vi har taget mange ting for givet

Rekordlave svinepriser, leverings- og forsyningssikkerhed under pres, corona og senest krigen i Ukraine. Mange ting har indflydelse på landbruget, lød det fra formand i KHL, Hans Damgaard, i forbindelse med foreningens generalforsamling forleden i Kolding

Omkring 160 var tilmeldt generalforsamlingen i KHL, der fandt på Scandic Hotel i Kolding. Foto: John Ankersen

Hvem kunne have forudset det laveste svinepriser i næsten 20 år, enormt høje priser, og leveringsudfordringer af korn, en corona-pandemi og senest krigen i Ukraine?

Det var blot nogle af mange emner i forbindelse med generalforsamlingen i KHL, der fandt sted forleden på Scandic Hotel i Kolding.

- Vi har taget mange ting for givet som for eksempel leveringssikkerhed, lød det fra KHL-formand Hans Damgaard.

Han noterede sig samtidig, at landbrugets økonomi tegner sig meget forskelligt – alt efter driftsgren.

- Vi har oplevet de laveste svinepriser i 18 år, og det bliver alvorligt, hvis det sætter sig. Samtidig kan vi se, at fjerkræ- og ægproducenter også er ramt, konstaterede Hans Damgaard.

Han ser dog også lyspunkter hos mælke- og oksekødsproducenterne, hvor det går noget bedre.

Bekymrende kornforsyning

Hans Damgaard lagde ikke skjul på, at den aktuelle situation omkring korn, optager ham en del.

- En bekymring for kornforsyningen. Mange havde håbet på lavere kornpriser, og nu er der også problemer med mængden. Vi må tænke os mere uafhængighed af lande og leverandører uden for EU, sagde Hans Damgaard, med direkte henvisning til den store import af korn fra Ukraine, Rusland og Hviderusland/Belarus.

- Krig er en forfærdelig ting og det betyder at der skal mere fokus på, at tingene ikke kommer så let som hidtil, tilføjede Hans Damgaard. , der dog samtidig understregede at han er overbevist om, at landbruget nok skal komme igennem det kommende år.

Landbrugsaftale og grøn omstilling

Der er fra politisk hold lagt op til en grøn omstilling af landbruget de kommende år. Og Hans Damgaard gennemgik i sin beretning både de muligheder, men også de mere udfordrende og mere negative elementer, som han ser omkring den udvikling.

Blandt andet i forbindelse med den indgåede politiske landbrugsaftale, som en bred kreds af partier i Folketinget står bag.

På positivsiden ser Hans Damgaard muligheden for kollektive virkemidler, pyrolyse og penge til udtagning af lavbundsjorde.

På negativsiden fremhævede han fastholdelse af godt 13.000 tons kvælstof samt truslen om målrettet regulering, bindende reduktionsmål og utilstrækkelig kompensation.

Omkring den grønne omstilling ser Hans Damgaard også muligheder og udfordringer.

- Det kunne godt gå hen og blive positivt for landbruget, men det er vigtigt at kan np derhen rent økonomisk, lød det fra formanden.

Elementerne i den grønne omstilling omhandler blandt meget andet biomasse, græsprotein, insekter, pyrolyse, solenergi og vindmølle-energi.

Nyt fælles politisk sekretariat

De fire landboforeninger SLF, LandboSyd og KHL, har besluttet at gå sammen om et fælles politisk sekretariat.

I forbindelse med generalforsamlingen, skitserede Hans Damgaard, de tanker, ideer og visioner, der ligger bag det nyeoprettede sekretariat.

- Der kom en ny formand i LandboSyd, der minder mere om mig og Christian (Christian Lund, fmd. SLF, red.). Vi mente, at der burde kunne laves et samarbejde uden en fusion. Vi er ligeværdige og vi skal lave noget, som vi hver især kan se os selv i, forklarede Hans Damgaard.

KHL har 817 aktive medlemmer, mens det tilsvarende tal for SLF er 838 og Landbosyd er 675.

Og for KHL´s medlemmer er der yderligere en ”cadeau” i år – Som tidligere meldt ud i januar, kan de nemlig se frem til at få del i overskuddet på knapt fire millioner kroner, idet det hele henholdsvis udloddes og gives i rabatter fordelt på godt 2,7 millioner kroner i udlodning og 1,1 millioner kroner i rabatter.

Læs også