Først banede medlemmerne i Sydvestjysk Landboforening vejen for en fusion med naboforeningen Jysk Landbrug, ved en afstemning på foreningens generalforsamling.

Dernæst var det så medlemmerne i Jysk Landbrug, der på foreningens generalforsamling ligeledes skulle stemme om en fusion mellem de to foreninger.

Og det blev også et overbevisende ja tak, med blot to stemmer imod af de 67 stemmeberettigede, kunne en tilfreds formand i Jysk Landbrug, H.C. Gæmelke, konstatere, at fusionen var i hus.

- Det er en historisk aften for vores forening, understregede H.C. Gæmelke, der samtidig afslørede at tanken om fusion mellem de to foreninger, langt fra er ny.

Samtidig understregede han, at der ikke er tale om to foreninger, der på nogen måde er nødlidende, men at strukturudviklingen kalder på samarbejde.

Et synspunkt, der blev delt af flere af de stemmeberettigede, der kaldte fusionen for rettidig omhu.

Jysk Landbrug og Sydvestjysk Landboforening var to næsten lige store foreninger medlemsmæssigt med henholdsvis 864 og 888 medlemmer, så det bliver en fusioneret forening med godt 1.750 medlemmer, der nu er blevet til virkelighed, og som med afstemningen i Jysk Landbrug er trådt i kraft med det samme.

Den nye bestyrelse bliver med 14 medlemmer – syv fra hver af de to tidligere foreninger i et Vest- og et Øst-område. Jysk Landbrug udgør vest-delen og i forbindelse med generalforsamlingen blev valget til den nye bestyrelse foretaget.

Det gav valg til H.C. Gæmelke, Allan Pedersen, Anne-Marie Kragsig, Lars F. Hansen, Martin Jørgensen, Torben Jonasen og Kasper Henriksen. Jakob Jessen blev suppleant.

Økonomisk sluttede Jysk Landbrug som selvstændig forening også af med et samlet plus på knapt to millioner kroner.

CO2-afgift på dagsordenen

I beretningen kom H.C. Gæmelke ind på flere emner. Der var dog ikke mindst fokus på en kommende CO2-afgift på landbruget.

- CO2-afgiften kommer til at påvirke vores erhverv i afgørende grad, konstaterede H.C. Gæmelke, der blandt de øvrige emner kom ind på generationsskifte, kampen om landbrugsjorden, lokale klimapartnerskaber og økonomien i landbruget.

CO2-afgiften var også overskriften for formand i Landbrug & Fødevarer, Søren Søndergaard, der var med på generalforsamlingen og indledte aftenen med et indlæg.

Her gennemgik han tidslinjen omkring forløbet fra vedtagelsen af klimaloven i 2020 til fremlæggelsen af Svarer-rapporten hér i februar 2024.

- Rapporten er ikke et udtryk for regeringens politik, men skal ses som et fagligt input til den grønne trepart, fastslog Søren Søndergaard, der jo som bekendt sidder med ved bordet i den grønne trepart, som repræsentant for landbruget.