Dakofo øjner stigende muligheder i eksport
Stor optimisme på Dakofos generalforsamling, og formanden vil have de gode potentialer skal omsættes til mere handel og eksport.

Den gamle Børsbygning i København dannede for nylig rammen om Dakofos generalforsamling.
Brancheorganisationen for dansk korn og foderstoffer, Dakofo, holdt for nylig ordinær generalforsamling i Børsbygningen i København.
I sin beretning kom formanden, Torben Christensen, blandt andet ind på organisationens nye maltbygstrategi, som blev lanceret sidste år.
- Dakofo har etableret et bredt sammensat netværk indenfor maltbygsektoren. Her samler vi alle relevante aktører på langs af hele værdikæden for at styrke dansk maltbygs internationale kvalitetsrenommé, oplyste formanden.
Sidste år lød det på generalforsamlingen, at 2017 blev året, hvor branchen fik styr på glyphosat-problematikken i maltbyg.
- Og i 2018 lykkedes det – med en ihærdig indsats fra Dakofo – at få ændret forslaget til bekendtgørelsen, der er knyttet til pesticidhandlings-planen, så det ikke er tilladt at anvende glyphosat i konsumafgrøder før høst.
Med ændringen af bekendtgørelsen stiller eksportmarkederne ikke længere tvivl om forbuddet mod at anvende glyphosat i konsumafgrøder før høst i Danmark.
- Et vigtigt resultat i forhold til kornbranchens afsætning af maltbyg på eksportmarkederne, påpegede Torben Christensen.
Centralt indsatsområde
Kina er allerede verdens største ølmarked, men det er også et marked, som er præget af et stort underskud af maltbyg.
- Derfor er Kina et centralt indsatsområde i Dakofos maltbygstrategi. Danmark og Kina underskrev den første markedsprotokol for maltbyg tilbage i 2008. Selv om administrationen af protokollen er revideret siden da, er der stadig udfordringer, som vi arbejder på at løse, fortalte Torben Christensen.
- Det er, tilføjede han, imidlertid min forventning, at vi i løbet af 2019 vil se væsentlige fremskridt i forhold til forhandlingerne om eksportbetingelserne til Kina.
Dakofo planlægger i 2019 et konkret eksport-fremstød i Kina. Planlægningen sker i samarbejde med ambassaden i Beijing.
Gavner hele værdikæden
I 2017 etablerede såsæd-, korn- og foderbranchen et samarbejde, som førte til lanceringen af Danish Preferred-programmet.
- Personligt har jeg fulgt området meget tæt – det er særdeles spændende. I 2018 er de første maltbygsorter optaget på Danish Preferred-listen, – og arbejdet med Danish Preferred kører godt.
- Danish Preferred programmet giver dansk maltbyg en stærkere position på det europæiske marked. Dette er til gavn for hele værdikæden – forædlerne, primær-producenterne og kornbranchen, understregede formanden.