Tilpasninger i maskinbranchen

Der sker mange markeds- og mærketilpasninger lige nu hos medlemmerne af Dansk Maskinhandlerforening og det er en udfordring for mange maskinforretninger, lød det på Dansk Maskinhandlerforenings generalforsamling i Middelfart i går.

- Nutiden er en interessant tid, og fremtiden er direkte spændende, særligt hvis man udstråler en energi og optimisme i sit virke. Tiden er naturligvis en knap faktor, som må disponeres med stor omhu, hvilket indebærer, at der skal prioriteres mellem forskellige muligheder, sagde Jens-Aage Jensen, formand for Dansk Maskinhandlerforening (DM), på foreningens generalforsamling i Middelfart i går.

Citatet er en direkte reference til de mange markeds- og mærketilpasninger, der foregår netop nu hos medlemmerne af Dansk Maskinhandlerforening, og det er en udfordring for mange af DM-medlemsvirksomhederne.

- Lige nu er vi vidne til store markeds- og mærketilpasninger i maskinbranchen. De store maskinimportører indgår nye aftaler med vores medlemsvirksomheder. Med færre slutkunder må der nødvendigvis foretages tilpasninger, og derfor er det vigtigt, at man ikke er passiv som maskinhandler.

- Det er vigtigt at bringe sig i en position, hvor man er attraktiv som forhandler, og attraktiv vil i denne sammenhæng sige, at man er effektiv på såvel salgs- som servicesiden og er parat til at tage nye udfordringer op, sagde formanden som en opfordring til medlemmerne af foreningen.

Fornuftige resultater

Selvom der var tørke i 2018, har medlemmerne af DM klaret sig fornuftigt.

Bruttofortjenesten blandt Dansk Maskinhandlerforenings medlemmer steg i forhold til 2017. 12,3 millioner kroner, en stigning på 1,7 millioner kroner, i forhold til sidste år, blev resultatet i gennemsnit blandt 116 medlemsvirksomheder.

Det primære resultat blandt de 116 medlemsvirksomheder er også positivt og blev i 2018 på 1,6 millioner kroner i gennemsnit. Det næstbedste regnskabsår siden 2013, der toppede med 1,8 millioner kroner.

Branchen har flere ansatte målt i forhold til 2017 og tæller 2.850 ansatte – en svag stigning på 1,2 procent i forhold til 2017.

Dansk Maskinhandlerforening havde pr. 1. september 2019 i alt 2.862 personer ansat, det svarer til et fald på 28 i forhold til sidste år.

DM-Mærkeundersøgelse

I årets DM-Mærkeundersøgelse havde Dansk Maskinhandlerforening valgt at fokusere på de store traktormærker for at kvalitetssikre svarprocenten og dermed validiteten af mærkeundersøgelsen. Den samlede svarprocent var på 61 procent, hvilket ifølge DM er meget tilfredsstillende.

Undersøgelsen bedømmer traktormærke, image, leverandøren, traktorens driftssikkerhed, tillid til mærkets fremtid og endelig innovation og udvikling. Derudover anvendes undersøgelsen til benchmarking i forhold til de forskellige mærker.

- DM-Mærkeundersøgelse er et vigtigt værktøj i forhold til samarbejdet med vores traktorimportører, da resultatet tages alvorligt hos importørerne, sagde formanden.

- De overordnede konklusioner på DM-Mærkeundersøgelse 2019 er, at vi igen er på stort set samme niveau i den samlede bedømmelse set i forhold til sidste år.

World Skills

World Skills 2019 blev afholdt i den russiske by Kazan fra den 22. til 27. august. Det var det 45. verdensmesterskab i faglige konkurrencer, som havde 1.354 deltagere fra 63 lande.

Danmark havde sendt det bedste landshold med 15 danske deltagere, deriblandt var danske Anders Stensgaard Sørensen fra J. Hundahl A/S.

Der var i alt 15 nationer, der stillede op i kategorien landbrugsmaskinmekaniker sammen med Anders og under konkurrencen, blev der blandt andet arbejdet med undervogn og bremser på en CAT-dozer samt motoradskillelse, udmåling, samling og justering på en dieselmotor. Derudover klargøring af en Volvo-gummihjulslæsser.

Syv af de i alt 14 danske deltagere endte i top-10 i deres individuelle konkurrencer.

Selvom det ikke blev til podieplaceringer, så kan flere af de danske deltagere trøste sig med en udmærkelse, der gives til deltagere, der opnår et topresultat uden at ende på podiet.

Danmark blev nummer 18 ud af 63 lande.

Årets læreplads 2019 blev også kåret på generalforsamlingen i går, og den gik til Hjallerup Maskinforretning A/S.

per@effektivtlandbrug.dk
Mobil 20 25 10 37

Læs også