Mikkel besøger kæmpe farm med 1.700 ha i Uganda: - Sådan er en dag som landmand hernede
I denne første af fire videoer tager den unge landmand fra Danmark Mikkel Smedegaard seeren med gennem en dag på farmen NUAC.
Mikkel Smedegaard, der foruden sin karriere som YouTuber og landmand studerer til jordbrugsteknolog på Erhvervsakademi Aarhus, har fået en helt særlig praktikplads. Han har taget turen til Uganda, hvor han arbejder på NUAC (Northern Uganda Agriculture Centre) – en landbrugsfarm af en vis størrelse:
- NUAC Farm er alligevel noget af en biks. Det er først og fremmest et landbrug, der driver omkring 1.400-1.700 hektar, lidt afhængig af hvor mange hektar de har med i hver sæson. Der er nemlig to vækstsæsoner i landbruget, forklarer Mikkel Smedegaard.
- Det vil sige, at der er to etableringsperioder. Der er også to høstperioder i løbet af sådan et års tid, tilføjer han.
Mikkel er Landmand i Uganda
Den danske landmand og YouTuber Mikkel Smedegaard er taget til Uganda for at arbejde på Northern Uganda Agricultural Centre (NUAC) som studiepraktikant. Det er et led i hans uddannelse som jordbrugsteknolog ved Erhvervsakademi Aarhus.
Mikkel Smedegaard har valgt at dele sine oplevelser på rejsen. Det kan du følge med i denne føljeton af fire videoer, der stiller skarpt på forskellige aspekter og udfordringer i det daglige arbejde som landmand i Uganda.
Denne serie er bragt i samarbejde med Corteva.
En struktureret arbejdsdag
Hverdagen på NUAC starter klokken 7 med et morgenmøde, hvor farmens drift gennemgås, og arbejdsopgaver fordeles.
- Her går farm manageren meget op i at give et indblik i, hvordan situationen er i Uganda lige nu. Hvad er det for nogle sygdomme, der er? Hvad skal vi være opmærksomme på?, fortæller den unge landmand.
Han forklarer, at han som praktikant får mulighed for at hjælpe til i flere af farmens afdelinger.
- Der er »Warehouse«, som tager sig af alt fra lagring af gødning til produktion af såsæd. Det laver de selv. Her bearbejder og håndterer man alle de afgrøder, der bliver høstet og skal ud igen. Det er også her, man opbevarer alt det mad, der skal bruges til at brødføde alle de medarbejdere, der er her.
Uden for sæsonen er der mindre aktivitet på markerne, men en del vedligeholdelsesarbejde i workshoppen.
- Lige nu er det off-season, så der sker faktisk ikke så meget udover workshoppen. Der er de ved at gøre alt muligt grej klar. F.eks. står jeg her ved siden af en Väderstad Tempo-såmaskine, som de har været ved at gøre klar i et stykke tid nu.

NUAC Farm & Machinery set fra oven med drone.
Fokus på bæredygtighed og træplantning
Mikkel Smedegaard forklarer, at NUAC også arbejder med skovrejsning og produktion af cashew- og avocadotræer.
- De har blandt andet 40-50 hektar cashewtræer til nødder, som jo selvfølgelig er en business. Så har de etableret nogle avocadotræer her sidste år, som også er på vej op stille og roligt, siger han.
En vigtig del af farmens arbejde handler om at genetablere skovområder, forklarer den danske praktikant.
- De har faktisk plantet enormt mange hektar skov. Måske passer de tæt på 400 hektar skov nu, cirka. Meningen er, at det skal blive stående og suge CO2, forbedre biodiversiteten og gøre noget godt for vores allesammens klima og miljø.
- Jeg er virkelig enormt beæret over at få lov til at være her på NUAC og se, hvordan danske investeringer kan bidrage til bæredygtighed og forbedre levevilkår her nede i Centralafrika. Det er en fantastisk oplevelse at få.
Mikkel Smedegaard

Denne Case IH-mejetærsker er en af mange maskiner, der bruges til at drive landbrug på den ugandiske farm.
Mad til medarbejderne
Fødevarer til farmens mange ansatte er også en vigtig del af den daglige drift, fastslår Mikkel Smedegaard. Han fortæller, at medarbejderne får mad tre gange om dagen, hvis de er herhjemme på farmen:
- Man starter med at få sådan en majssuppe klokken 9, og så får man »posho«, som er sådan en majs, der minder lidt om noget tysk knödel-agtigt. Så får man sådan en bean stew, og til aftensmad får man ris med mere af den her bean stew.
- Kokken tilbereder maden over ild i et udendørskøkken. Der kan man godt tænke: »Er det ikke lidt specielt at gøre det sådan? Hvorfor bygger man ikke et rigtigt køkken?« Og det er der faktisk en meget simpel grund til, fortæller han.
- Det er fordi, de gider ikke bruge det helt almindelige indendørskøkken. De vil meget hellere lave mad på den her måde her. Fordi det er sådan, de er vant til at lave mad.

Farmens vagthund, Queen, er glad for at have besøg af Mikkel Smedegaard.
Driver også maskinhandel
Udover at drive landbrug er NUAC også maskinforhandler, hvilket Mikkel Smedegaard har bidraget til.
- Jeg har sat maskiner til salg på noget, der hedder Jiji – det er det afrikanske svar på den blå avis, kan man vist godt kalde det, siger han.
- Og det er jo fordi, at NUAC Farm & Machinery, som det hedder, både består af et landbrug og en gren, der beskæftiger sig med maskinhandel, så der skal sælges lidt maskiner også.

- Der er to etableringsperioder. Der er også to høstperioder i løbet af sådan et års tid.
En oplevelse for livet
Den unge landmand lægger ikke skjul på sin begejstring over sit ophold på NUAC. For ham er det en stor mulighed:
- Jeg er virkelig enormt beæret over at få lov til at være her på NUAC og se, hvordan danske investeringer kan bidrage til bæredygtighed og forbedre levevilkår her nede i Centralafrika. Det er en fantastisk oplevelse at få.
Når dagen går på hæld, får han tid til at koble af.
- Jeg ser sådan her ud, fordi jeg lige har været ude og løbe, fordi med hende vores kok, så er jeg nødt til at dyrke noget motion. Ellers så bliver jeg kæmpestor, inden det her forløb er ovre, griner han, inden han runder videoen af:
- Jeg håber, I synes det er lige så fedt et sted, som jeg synes. Og tusind tak fordi I så med.