Ung landmand har bygget det hele selv

Det har tydeligt været en kæmpeindsats for landmandsfamilien at få omlagt deres landbrug fra 60 malkekøer til udelukkende at fremstille presset græskarkerneolie som specialprodukt.

Mens svigermor viser de græskar, som nu er hovedproduktionen på gården, fortæller Dusan Kos om deres produktionsomlægning.  På familiens 20 hektar dyrkes her græskar samt solsikker, majs og spelthvede. Staldbygningen, hvor der før var 60 malkekøer, er nu omdannet til pressemaskiner for græskarkerner og solsikkekerner. Dusan Kos viser her den færdige lyse olie fra solsikkekerner, mens den mørke olie fra græskarkerner står på bordet bag ham. Det færdige produkt - en græskarkerneolie med Dusan Kos' kones navn på Staldlængen med olieproduktion er til venstre, mens Dusan Kos og hans familie bor i stuehuset bagerst. Da Effektivt Landbrug er på besøg sammen med en række journalistkolleger er det allerførste gang, at Dusan Kos skal byde velkommen i det nybyggede showroom og butik (bagerst), som han helt selv har bygget. Det er en stor dag for familien, da de nyindrettede lokaler bliver taget i brug for første gang. Dusan Kos med hans svigerforældre og kone (th). Svigermor flækker et græskar for at vise de kerner, der skal presses. Kernerne bliver mixed i en blanding med vand til græskarkerneolie. Der går fem kg kerner til at fremstille en liter olie.

36-årige Dusan Kos har virkelig knoklet i de seneste år.

Så da han står i den lille gårds nye, flotte showroom og byder velkommen til den allerførste gruppe af gæster – en flok landbrugsjournalister – knækker stemmen og han må lige tørre øjnene.

Det hele har han selv bygget sammen med sin kone og hans svigerforældre, der nu er klædt pænt på og står klar med fade med smagsprøver.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også