Dansk driftsleder i Rumænien: - Nu er der styr på det hernede

Danske Agri Invest købte den første jord samtidig med at det kaotiske Rumænien kom ind i EU. – Først nu er forholdene hernede kommet rigtig på plads, siger Steen Pedersen.

- Vi køber nu hovedparten af vores maskiner her i Rumænien, hvor vi tidligere fik dem leveret fra Danmark, fortæller Steen Pedersen for den gruppe danske landmænd, der for nylig besøgte farmen. Denne meget lange rulle papir viser et enkelt markområde, som også Agri Invest driver stykker af - nemlig hver enkelt af de utallige små stykker, der har fået en grøn farve. Det er en næsten uendelig lang række af jordlodder givet tilbage til fortidige ejere efter kommuniststyrets fald i 1990. Foto: Niels Damsgaard Hansen Høsten opbevares i farmens store siloanlæg og sælges løbende i mindre partier. Størstedelen fragtes til den store havneby Constanta ved Sortehavet, hvor det udskibes for eksport. - Jordpriserne har derfor udviklet sig, så større jordstykker i dag handles her i Rumænien til omkring 75.000 kr./ha, mens mindre stykker kan købes ned til 30.000 kr./ha, fortæller Steen Pedersen. På dagen for de danske landmænds besøg var der gang i sprøjtearbejdet. - Vi har indkøbt og fået leveret cirka 80 procent af vores kemi til 2022, da vi er noget bekymret for priserne til foråret, oplyser Steen Pedersen. Her farmens kemirum. Farmens maskinpark er leaset.

I dag er det stort set det samme at drive landbrug i Rumænien som i Danmark.

Det fortæller Steen Pedersen, der siden foråret 2017 har været driftsleder på to af det danske Agri Invests tre farme i Rumænien.

Der er i øjeblikket 285 danske aktionærer bag Agri Invest med hovedkontor i Aalborg.

- Da den første jord i Rumænien blev købt af Agri Invest tilbage i 2007, var forholdene hernede helt anderledes.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også