Argentinsk planteavler dyrker ris

Byen San Salvador i Entre Rios provinsen i Argentina er centrum for en stor produktion af kvalitetsris, som bliver dyrket i oversvømmede marker, høstet og oparbejdet på lokale virksomheder og blandt andet detailpakket til forbrugerne.

Martin Bourlot er adm. direktør for virksomheden Caupolican, som dyrker og oparbejder ris fra lokale landmænd omkring San Salvador i Entre Rios provinsen, Argentina. Til venstre landmand Nestor Brouchoud, som blandt dyrker en del ris til Caupolican, og til højre Martin Bourlot. Risen bliver sået fra starten af september til starten af oktober, hvor det er forår i Argentina, som ligger på den sydlige halvkugle. Inden længe er marken oversvømmet for at have styr på ukrudtet og for at holde risen godt forsynet med vand. I marken forrest i billedet er det ris, og rækkeafgrøden i marken bagved er sojabønner.

Der er flere store virksomheder, som opbevarer og håndterer ris i og omkring San Salvador. Dette er en af de større med stor kapacitet til opbevaring. Moderne lastbiler bliver der flere og flere af i Argentina. Her kan man se brænde til venstre bag lastbilen, og til højre bygningen, hvor risen bliver tørret ned inden forarbejdning i rismøllen.

I denne hal bliver risen afskallet, poleret og pakket enten i sække med op til 70 kg eller i forbrugerpakninger med for eksempel 500 gram.

I dette »skab« bliver risen poleret.

De polerede ris klar til pakning og dermed brug.

Ris er for os danskere en ret eksotisk afgrøde, som vi ofte spiser i stedet for kartofler eller pasta.

Men kendsgerningen er, at det sådan set er os, der er lidt unormale. For på verdensplan er ris meget, meget vigtigere end såvel kartofler som pasta.

Fakta er nemlig, at for milliarder af mennesker er ris den allervigtigste spise, efterfulgt af majs og hvede, mens sorghum, byg, havre og rug med flere globalt kun fylder meget lidt i vores kost.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også