Belgien: Belgisk gødningsfabrik laver slow-release gødninger efter ønske

Hønsemøg i enorme mængder som tørrede piller, enten rent eller tilsat kunstgødning, køres dagligt ud fra Fertikal-fabrikken i Antwerpen. – Hønsemøg er optimalt til at skræddersy gødningstyper, som frigør næringsstofferne langsomt efter den konkrete afgrødes behov, fortæller danske Christian Bruun under en tur rundt på fabrikken.

10.000 lastbiler bringer årligt op mod 300.000 tons hønsemøg ind fra omkringliggende hollandske og belgiske fjerkræproducenter. Hønsemøget tørres i denne enorme gryde, der ryster frem og tilbage. Hønsemøg har i forvejen en tørstofprocent på op til 68 procent. Inde i fabrikkens enorme modtagelager lægges friskt, dampende hønsemøg i store bjerge, inden det køres ind til tørreriet. - Lige nu har vi licens til at modtage op til 300.000 tons hønsemøg og råmateriale årligt og er dermed den største gødningsfabrik af denne type i Belgien. Gennem opkøb af flere mindre gødningsfirmaer har vi yderligere fået tilført 400.000 tons, så vi i fremtiden kan gå helt op på 700.000 tons råvarer, fortæller markedschef Lieven Wouters. - Lige nu har vi licens til at modtage op til 300.000 tons hønsemøg og råmateriale årligt og er dermed den største gødningsfabrik af denne type i Belgien. Gennem opkøb af flere mindre gødningsfirmaer har vi yderligere fået tilført 400.000 tons, så vi i fremtiden kan gå helt op på 700.000 tons råvarer, fortæller markedschef Lieven Wouters. Christian Bruun, der repræsenterer fabrikken i Danmark, og markedschef Lieven Wouters viser de mange fortrykte labels til færdige gødningstyper. - Derudover kan fabrikken skræddersy specielle gødninger efter aftagerens behov – helt ned til en halv lastbilfuld eller 10-12 tons, fortæller Christian Bruun. De færdige sække med gødning i pilleform eksporteres overalt i verden. Fordelen er her, at fabrikken ligger i én af verdens største havnebyer, Antwerpen. En tom container tages af lastbilen, tippes på skrå og fyldes fra oven med gødningspiller, inden den sejles til for eksempel Vietnam. Juletræsproducent Christian Bruun (th) fra Brædstrup har indgået en aftale med Fertikal om at videresælge deres organiske gødninger i Danmark.

Midt i det store, travle havneområde i den belgiske havneby Antwerpen ligger en speciel gødningsfabrik.

10.000 lastbiler kommer årligt højt belæsset med hønsemøg, som tippes af på fabrikkens enorme modtagelager, hvorfra det tørres, trykkes i pilleform og eksporteres til en lang række lande verden over.

Christian Bruun fra Brædstrup i Midtjylland repræsenterer Fertikal – som fabrikken hedder – og han viste fo

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også