Dansk fabrik i Nicaragua udnytter okseblod

Dagligt henter den danskejede fabrik, Protena, 20.000 liter friskslagtet okseblod fra fire slagterier i Nicaragua.

Nicaragua har én af de største koncentrationer af kvæg i Mellemamerika, og tidligere blev de store mængder blod fra slagtningerne hældt ud som affald. I dag indsamler Protena dagligt 20.000 liter okseblod, hvilket giver både ny indtægt og skåner miljøet. Fotos: Jørgen P. Jensen. To ud af de i alt tre slutprodukter er henholdsvis tørret plasma med 72 procent protein og tørret hæmoglobin med 90 procent protein. Her pakkes de færdige sække til eksport til USA. Teknisk chef Mauro Salas kvitterer på vagtens besøgsliste foran Protenas nyanlagte biogas- og spildevandsrensningsanlæg. Det ene slutprodukt ud af tre er disse 20 kg-sække i frostrum med frossen blodplasma. Desinfektion og omklædning, inden man kommer ind i fabrikken, er omfattende.

En ko indeholder cirka ti liter blod, og i Nicaragua slagtes dagligt et uhyre stort antal køer og fedekvæg.- Tidligere blev alt dette okeblod betragtet som et affaldsprodukt. I bedste fald blev det tørret til anvendelse i gødningsindustrien, fortæller Mauro Salas, som er teknisk chef på den danskejede fabrik, Protena, i det centrale Nicaragua.I dag afhenter Protenas tankbil dagligt omkring 20.000 liter okseblod fra de fire største slagterier i Nicaragua, bringer blodet til fabriksanlægget og omdanner det til højværdiprodukter til brug i blandt andet pølser, brød og til proteinfoder.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også