Tidligere forgudede bybefolkningen de franske egnsprodukter og de lokale landmænd. Nu hagler kritikken dagligt ned over det franske landbrug, og selvmordsraten stiger voldsomt blandt de franske landmænd.
Franske landmænd har altid nydt en særlig status i Frankrig.
Befolkningen har betragtet landmændene som producenter af verdens bedste råvarer til fremstilling af de højt profilerede franske menuer på restauranter med eller uden Michelin-stjerner.
Bilister på de franske veje gav gerne plads, når en lokal landmand kom kørende i traktor på vej ud i marken eller hjem med foder til de beundrede køer.
Nu som i andre lande
Men det er slut nu og vendt til voldsom, daglig kritik.
- Det er egentlig den samme kritik, som landbruget i de øvrige europæiske lande får, fortæller Sanne Karolszyk, som er kommunikationsansvarlig hos landbrugskemifirmaet Corteva, mens vi i bil i fredags er på vej ud for at besøge en fransk landmand.
- Voldsom kritik for forurening af miljøet, brug af pesticider og for meget gødning, manglende dyrevelfærd med mere. Det er velkendt for andre landes landmænd, men det er nyt for mange franske landmænd og går dem hårdt på.
Selvmord hver anden dag
Netop frustrationerne over den nye og voldsomme kritik af de meget traditionsbundne franske landmænd har – sammen med pressede driftsøkonomier – fået selvmordsraten for landmænd til at stige dramatisk.
En undersøgelse fra det franske landbrugsministerium har vist en forøget selvmordsrisiko på 20 procent for franske landmænd i forhold til resten af landets befolkning.
Næsten hver anden dag begår en fransk landmand selvmord, og det er især ældre mælkeproducenter mellem 55 og 64 år, hvor selvmordsraten nu er 47 procent højere end for landets øvrige befolkning.
Genindfør kvoterne
De franske mælkeproducenters organisation APLI opfordrer kraftigt den franske landbrugsminister til at forholde sig til de alarmerende tal.
- Det er mælkeproducenternes dårlige økonomi og følelsen af en udsigtsløs fremtid kombineret med isoleret livsstil og nu daglig, voldsom kritik i medierne, der driver til selvmord, lyder det fra APLI.
Organisationen har blandt andet ønsket en regulering af mælkeproduktionen i EU genindført, så den samlede mængde bliver nedbragt med to procent årligt for at styrke mælkeproducenternes økonomi.
- Men for mange franske landmænd er den nye, uvante og voldsomme daglige kritik i medierne det værste, vurderer Sanne Karolszyk.
jpjensen@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 40 41 76 84