Japansk svineproducent frygter ikke den nye handelsaftale med EU

Afregningsprisen for slagtesvin faldt i sidste uge til cirka 22 kr./kg og det finder svineproducent Toshiyuki Takagi er for lavt og under hans produktionsomkostninger.

Det er lidt kraftige japanske svineracer, som har et betydeligt mere fedtholdigt kød end de danske svineracer. Med cirka 25 fravænnede smågrise pr. årsso ligger Toshiyuki Takagi i toppen blandt japanske svineproducenter, der ofte kun når 18-19 smågrise/årsso. Toshiyuki Takagi har for 20 år siden taget initiativ til at samle svineproducenter i området i et slags indkøbskooperativ, hvor de i dag har 12 svinebedrifter med. De har sammenlagt 5.000 søer og producerer 100.000 slagtesvin om året. Toshiyuki Takagis svinebedrift skilter med sin SPF-status. Toshiyuki Takagi kan fremvise store luftkøleanlæg i sine svinestalde og andre dyre installationer – blandt andet dette transportanlæg til at flytte grise. Den japanske stat giver pæne tilskud til stalde og installationer. Toshiyuki Takagi – her i sit kontor – har også hørt om den nye økonomiske partnerskabsaftale mellem Japan og EU, hvor man fra dansk side ser en betydelig mulighed for at øge eksporten af svinekød til de japanske forbrugere. Til højre konsulent Hirofumi Tsuji fra avlsfirmaet Cimco, som har leveret avlsdyrene til denne svinebedrift. Efter staldbesøget inviteres Effektivt Landbrugs udsendte på en gang japansk shabu-shabu. - Den ret kan man ikke lave med jeres magre svinekød, smiler Toshiyuki Takagi, som med fingrene viser, at det er hans yndlingsret. Således markedsføres det fedtmarmorerede svinekød fra de japanske SPF-svin. De japanske forbrugere – her i forgårs i et travlt gadekryds i Tokyo – vil i de kommende år spise mere og mere svinekød. Men de japanske landmænd kan kun dække 35 procent af efterspørgslen.

Det er en SPF-besætning efter dansk forbillede, så der skal lidt omklædning til for at komme i stalden.

Men noget mindre omklædning end herhjemme – en hvid overtræksdragt, engangsstrømper og et par hvide gummistøvler. Så kan vi gå ind.

Toshiyuki Takagi har en moderne svinebedrift et par timers kørsel øst for Tokyo med godt 1.000 søer og tilsvarende slagtesvin derfra.

- Vi har ikke de alvorlige

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også