Her er det okay at være nørd

Interessen for heste er meget mere og andet end spring og dressur. 154 unge hestenørder var for nylig samlet til verdensmesterskaberne i viden og håndtering af heste – et mesterskab hvor deltagelse ikke kræver, at man ejer en hest.

10 nationer, 154 unge avlere var forleden samlet på Stutteri Ask ved Martofte for at kæmpe om verdensmesterskaberne for ungavlere. Foto: Camilla Bønløkke Det hele startede med en festlig åbningsceremoni. Inden det for alvor gik løs - og inden de unge avlere vidste, at de to dage senere havde klaret det meget bedre end forventet. Fra venstre Anine Parslov Vogelsang, Holbæk, Anne-Sofie Wowk Jepsen, Holbæk, Viktor Hjortshøj Kristensen, Aarhus, Astrid Østergaard Sørensen, Silkeborg, Cecilia Zaramba Jensen, Kolding, Nicoline Holm Larsen, Odense, Klara Øskov Olesen, Hobro og Karoline Øskov Olesen, Hobro. Foto: Camilla Bønløkke

- Vi gør vores bedste og har det sjovt.

Det samlede hold på i alt otte unge mennesker, som repræsenterede Dansk Varmblod ved det nyligt afholdte VM for ungavlere, WBFSH International Young Breeders World Championships på Stutteri Ask i Martofte, lagde ikke skjul på, at det sociale og konkurrencemomentet næsten vægter lige højt under deltagelsen i såvel træningssamlinger som mesterskabet, da LandbrugFyn mødte dem kort før mesterskabets første udfordring – teoriprøven.

Fællesskab og sammenhold

Holdet, der omfatter fire på juniorteamet: Astrid Østergaard Sørensen (19) fra Silkeborg, Anine Parslov Vogelsang (20) fra Holbæk, Anne-Sofie Wowk Jepsen (19) fra Holbæk og Karoline Øskov Olesen (17) fra Hobro, samt de fire fra seniorteamet: Cecilia Zaremba Jensen (21) fra Kolding, Nicoline Holm Larsen (20) fra Odense, Klara Øskov Olesen (20) fra Hobro og Viktor Hjortshøj Kristensen (23) fra Aarhus, er godt repræsenteret fra hele landet.

De har egentlig heller ikke mødt hinanden så mange gange, men den fælles interesse for viden om heste lægger de bedste byggesten for et lynhurtigt sammenhold og fællesskab. Et fællesskab der under mesterskabet hurtigt udvides fra et nationalt til internationalt plan.

Viktor Hjortshøj Kristensen fortæller, at han tidligere har redet en del, men studierne gjorde det vanskeligt at finde tiden og økonomien til hestehold, hvorfor han så muligheden for fortsat at bevare interessen og kontakten til hesteverdenen gennem Dansk Varmblods tiltag.

- Du behøver ikke at være rytter for at være med her. Her får du bare et andet fællesskab, påpeger Viktor Hjortshøj Kristensen.

Nicoline Holm Larsen rider og arbejder til gengæld dagligt med heste, da hun er ansat hos Stutteri Ask og tidligere har arbejdet hos holdleder Inge Madsen.

- Det var Inge, der tog mig med, fortæller Nicoline Holm Larsen, der har været med ved mesterskaberne flere gange.

Erfaringer fra følskuer og kåringer

Også Anne-Sofie Wowk Jepsen rider og er vokset op med arbejdet omkring hestene, idet hendes forældre Tina og Nicolai Jepsen er avlere og blandt andet er opdrætterne bag den kendte Marshall-Bell efter Blue Hors Don Romantic/Michellino.

- Vi hjælper også tit avlere ved følskuer og kåringer, fortæller Anne-Sofie Wowk Jepsen, om mulighederne for at få erfaringer med bedømmelse, mønstring og håndtering af hestene uden for træningssamlingerne.

For de unge hestefolk bliver blandt meget andet undervist i at læse dommerne og lære om de enkelte avlsforbunds krav til eksteriør.

Holdet til dette års VM blev sat i foråret og antallet af træningssamlinger nåede i år kun op på fire. Både fordi det er svært at finde ledige dage i kalenderen, der kan passe ind for alle, og fordi hele arbejdet med det at være værtsnation i år, også har fyldt godt for de bærende kræfter i Dansk Varmblods Rideklub.

Læs også