Det er blevet til mere end 100 ridebaner, siden Larsen Sand tilbage i 2015 fik tilladelse til at grave efter »kosand« på ejendommen ved Svenstrup syd for Næstved.

- Jeg fik idéen for mere end 10 år siden, da jeg vidste, at der lå sand på min grund af en vis kvalitet, fortæller ejer af Larsen Sand, Rasmus Larsen.

Rasmus Larsen i kamebakken hvorfra han udvinder kvalitetssand til brug blandt andet i ridebaner.

Rasmus Larsen i kamebakken hvorfra han udvinder kvalitetssand til brug blandt andet i ridebaner.

- På ejendommen har der ligget en sø for flere tusinder af år siden, og sandet har skabt en såkaldt kamebakke/issøbakke. En sådan bakke består af mange lag sand, der aflejres over mange tusinde år og bliver tilbage, efter isen er smeltet. Og det er herfra, at vi kan udvinde det fine sand, siger han og påpeger, at den type sand hører til sjældenhederne på Sjælland.

- Det gør det både billigere og mere bæredygtigt at få leveret fra mig, end at skulle have det fragtet fra Jylland, siger Rasmus Larsen.

Lille kornstruktur

At sandet har vundet indpas på ridebaner, skyldes den relativ lille kornstruktur på bare 0,006-1,0 mm.

- Fra en almindelig grusgrav her på Sjælland er sandets kornstørrelse større, og det gør, at det mere føles som at ride på en sandstrand. Med den finere kornstruktur får man en bund, der er jævn, og hvor hestene ikke træder igennem. Det forhindrer, at hesten får skader, og gør, at banen er skridsikker, forklarer Rasmus Larsen.

Både til indendørs- og udendørsbaner

Han påpeger, at sandet anvendes både på indendørs- og udendørsbaner.

- Men det er selvfølgelig vigtigt, at man har en bane, der er veldrænet. Det er hele fundamentet, at bunden er i orden. Er den ikke det, er det lige gyldigt, hvad der ligger på toppen. Så bliver det aldrig godt.

Rasmus Larsen opsummerer, at hans ridebanesand er blevet populært, fordi det giver gode rideforhold på baner til en stadig billig pris.

- Man får noget, der ligner og virker som de virkeligt dyre produkter på markedet, siger han og oplyser, at der typisk bruges 2-300 tons sand til en almindelig ridebane.

10 års jubilæum – 10 procent rabat

Larsen Sand har i 2025 eksisteret i 10 år.

For at fejre jubilæet tilbyder de alle kunder 10 procents rabat på ridebanesand i hele 2025.

Fibre

  • Fibre tilsættes til ridebanesandet for at give det en bedre struktur og for at dræne og holde ridebanesandet fugtigt
  • Fibre fås i mange afskygninger - lige fra træflis til syntetiske materialer
  • Om man vil tilsætte fibre til ridebanesand, er en smagssag og også en økonomisk beslutning, da fibre generelt er dyre