Tandpleje er også vigtigt hos heste

Ligesom hos mennesker har hestenes tænder en utrolig stor indvirkning på deres trivsel. Jon Vedding, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring, forklarer vigtigheden af tandeftersyn.

Vores rideheste lever på en helt anden måde end hestene i naturen. Det betyder, at hestens tandsæt ikke bliver slidt på samme måde, som det ellers ville, og derfor er vi som ejere nødt til at hjælpe hesten, så den ikke får problemer.

Det påpeger Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

- Opstår der problemer med tænderne, betyder det ikke altid kun smerter, men kan også medføre sygdom og vægttab, da føden ikke kan indtages. Hestens tandpleje er derfor noget, man ikke må overse som hesteejer, forklarer Jon Vedding, der er dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Forskel på heste

I naturen spiser hestene op til 18 timer om dagen, og føden består som regel af græs, som hesten bøjer hovedet ned til. Det betyder, at tænderne er på arbejde det meste af dagen, og at over- og underbiddet er placeret nogenlunde symmetrisk, hvilket sikrer den rette længde på alle tænderne.

Vores tamheste lever derimod under andre vilkår, da de bruger færre timer om dagen på at spise, føden er anderledes, og ofte spiser de den heller ikke fra jorden.

Ifølge Agria Dyreforsikring betyder det, at hestens tandsæt udvikler sig anderledes, da tænderne ikke slides i samme grad, samtidig med at hestens bid risikerer at blive mere asymmetrisk. Et asymmetrisk bid kan vise sig igennem diagonal bidstilling, hvor hesten tygger mere med den ene side af munden end den anden.

Påvirker trivsel

Ifølge Jon Vedding er tandproblemer noget, der påvirker hesten meget konkret.

- Tandspidser er for eksempel noget, som både vilde og tamheste har. Men i naturen går hestene ikke med det udstyr, vi bruger på vores rideheste. Noget af det udstyr presser på hestens kinder, og hvis der så er tandspidser, kan det skabe sår i munden.

- Dertil kommer, at vi bruger hestene på en anden måde, end når de lever frit i naturen. Tænderne kan for eksempel genere, når hesten skal gå i holdning, men ikke når den blot går frit rundt.

Mange tandproblemer kan, ifølge Agria Dyreforsikring, dog undgås, hvis man får tænderne efterset og problemerne rettet til, inden de udvikler sig.

Vokser hele livet

- Når hestene har smidt mælketænderne, og de permanente tænder vokser ud, er det som ejer vigtigt at få udført regelmæssige tandeftersyn. Gerne én gang om året. Særligt inden unghesten skal rides til og trænes, bør den få efterset tænderne for at sikre, at der ikke vil opstå problemer, når den begynder at få udstyr på, påpeger Jon Vedding.

Hestens tænder vokser hele livet, men hastigheden aftager med alderen. Tænderne på en ung hest vokser altså hurtigere og bør derfor få udført tandeftersyn oftere.

- Heste, der er 10 år og opefter, behøver ikke tandeftersyn så ofte på grund af væksten. Når heste kommer op i alderen, ser vi andre problemer, da roden nu bliver kortere i forhold til kronen, og det mindre rodfæste kan give anledning til at tænderne »vælter«, forklarer dyrlægen og fortsætter:

- Det kan give øget mellemrum mellem tænderne og kan for eksempel give foderpakninger. Vi plejer derfor at sige, at tiden mellem tandeftersyn skal tilpasses den enkelte hest og tandstilling for optimalt at holde ældre heste sunde og raske.

Læs også