Varieret træning øger hestens holdbarhed

Varieret træning og planlægning af tiden til restitution fører til flere holdbare heste. Det oplyser Agria Dyreforsikring, der i en meddelelse giver nogle råd til ryttere.

Hvor tit giver du din hest en periode med restitution? Planlagt restitution efter en anstrengende periode i hestens liv, øger holdbarheden af hesten og man vil kunne undgå mange typer af halthed og andre skader. Agria Dyreforsikring anbefaler, at enhver hest under uddannelse bør have en restitutionsperiode.

- Tidligere var sommeren og en del af vinteren de mere stille perioder for hestene, hvor der ikke var så mange stævner, eller de blev ikke trænet i samme udstrækning som under stævneperioden. De gik også på fold med mange flere heste og blev oftere reddet ud i naturen. Sådan er det ikke rigtig mere, og derfor skal der løbende planlægges tid til restitution, fortæller Tine Antvorskov, administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

Lav en plan

Restitution handler ikke om at stille hesten ud på en fold i et par dage efter et stævne. Det er ikke alle, der har mulighed for at lukke hesten ud på en stor fold sammen med mange heste, hvor det indbyder til mere naturlig bevægelse. Så er det, ifølge Agria Dyreforsikring, meget bedre at skridte hesten fra jorden eller skridte en tur i roligt tempo, da skridtturen vil gøre, at hestens muskler vil restituere hurtigere.

Hvor længe hesten har brug for at komme sig, kommer an på graden af træningsintensiteten fra både det fysiske og mentale perspektiv. Mange konkurrenceryttere på højt niveau træner ikke med hestene hjemme i nogen større udstrækning uden, at de også fokuserer på lange skridtture eller afslappede rideture i naturen mellem stævnerne.

Et godt råd er at lave en samlet årsplan, som opdeles i ugentlige planer for hesten, hvor de mere intense træningsperioder er afbrudt af restitution.

- Lav gerne en ugeplan, hvor en til to dage med intens træning er afbrudt af en til to dage med let træning. Så vil det også være naturligt at variere bundforhold og miljø, som også spiller en stor rolle i hestens holdbarhed, råder Tine Antvorskov.

Overanstrengelse uden restitution

Når et led bliver overanstrengt, sker der en process i ledbruskens celler, som gør, at bruskmaterialet bliver nedbrudt hurtigere, end bruskcellerne er i stand til at opbygge.

- Når brusken er beskadiget, betyder det, at der ved den tilbagevendende ledinflammation vil blive nedbrudt endnu mere og hurtigere, hvorved der opstår en ond cirkel med yderligere nedbrydning. Gentagen inflammation i leddene kan i sidste ende føre til slidgigt, hvilket er smertefuldt og i øjeblikket desværre uhelbredeligt, siger Jon Vedding Nielsen, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

For hestens holdbarhed på langt sigt, er det vigtigt at variere træningen både i det daglige og efter en skade. Dette gælder både i øvelserne, intensiteten og bundforhold, som hesten går på.

Læs også